Tko će voditi HDZ Bjelovarsko-bilogorske županije u iduće četiri godine?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jesenji unutarstranački izbori u lokalnom HDZ-u već dižu medijsku prašinu, premda kandidati još nisu istaknuli svoje kandidature. Možda baš u toj neizvjesnosti oko kandidata leži glavna razlog za pojačan interes medija. O kandidatima uvijek sve ovisi, ali ovoga puta njihova važnost je iznimna.

Kao što smo u prvom dijelu ove priče naglasili, ključne će biti ambicije dvojice trenutačno najjačih i najutjecajnijih ljudi HDZ-a BBŽ, Marka Marušića i Mire Totgergelija. Dodatnu napetost u političke odnose dvaju ključnih aktera unosi i činjenica da bilo kojemu od njih nitko ne može osporiti pravo na ambiciju da bude, odnosno (p)ostane predsjednik županijske organizacije HDZ-a.

Marušić je na lokalnim izborima pokazao da okuplja široko biračko tijelo i ima izniman rejting među članovima, simpatizerima, a i šire. Trenutačni predsjednik, Miro Totgergeli dugo i strpljivo gradi vlastitu stranačku infrastrukturu i ima većinsku potporu u svim tijelima stranke.

Premda lokalnog predsjednika ne biraju stranačka tijela, nego članovi stranke, stranačka infrastruktura ima golem utjecaj na konačan rezultat, kako na mobilizaciju članova tako i na njihov konačan odabir.

S druge strane, kandidatura obojice za to mjesto neminovno bi izazvala i nove unutarstranačke podjele u BBŽ kakvih posljednjih deset godina nije nedostajalo.

Ključno je pitanje hoće li se Marušić, nakon za neke iznenađujuće, ali uvjerljive pobjede na izborima za župana BBŽ, kandidirati i za mjesto županijskog predsjednika HDZ-a.

Nije nepoznanica da ga dio HDZ-ovih načelnika, gradonačelnika, ali i običnih članova nagovara na takav potez. Radi se o dvije skupine. Prvu čine prije svega oni nezadovoljni svojim statusom u razdoblju dok strankom upravlja Miro Totgergeli, a drugu oni koji smatraju da bi s Marušićem na čelu županijski HDZ bitno ojačao jer je Marušić na izborima za župana pokazao da ima gotovo dvostruko jači izborni potencijal od sadašnjeg HDZ-a.

Razlog tome je prije svega njegova uključivost i otvorenost za suradnju.

S druge strane i Miro Totgergeli ima dovoljno argumenata za još jednu kandidaturu. Premda je dva puta osobno poražen na izborima za župana, činjenica je da je pod njegovim vodstvom u posljednjem izbornom ciklusu HDZ BBŽ ostvario odličan rezultat i na parlamentarnim i na lokalnim izborima. Koliko god njegovi oponenti ponavljali da je to prije svega Plenkovićeva i Marušićeva pobjeda, njegovi pristaše s punim pravom ističu da je Totgergeli puno naučio na svojim pogreškama i da su mu zadnjih godina sve strateške odluke bile ispravne, što je u konačnici rezultiralo dvjema velikim izbornim pobjedama.

S obzirom na potencijalne odluke Marušića i Totgergelija, vezane uz lokalne unutarstranačke izbore, moguće su četiri opcije:

-Da Miro Totgergeli odustane od kandidature, a da se za novog predsjednika ŽO HDZ BBŽ kandidira Marušić. Takav rasplet ima svoju političku logiku.  Čovjek koji je nakon 20 godina pobijedio Damira Bajsa zaslužuje voditi i Županiju i županijski HDZ. HDZ bi vjerojatno dodatno ojačao, izbjegle bi se nove napetosti, članstvo bi bilo zadovoljno, a jedinstvo zajamčeno. Međutim, ta opcija je malo vjerojatna jer Miro Totgergeli, prema svemu što trenutno znamo, ne razmišlja o odlasku s mjesta predsjednika županijskog HDZ-a. Naprotiv, smatra da je zaslužio još jedan mandat.

-Da se Marušić ne kandidira, a jedini kandidat bude Miro Totgergeli. To bi faktički bio status quo kojim bi HDZ zadržao stabilnost.

Naime, izborom Marušića za župana Totgergelijevim unutarstranačkim oponentima otvorila se mogućnost da  vlastite ideje, projekte, ambicije i vizije realiziraju kroz županiju, čime je otupljena oštrica prema Totgergeliju kao predsjedniku stranke.

Ova opcija je manje izvjesna isključivo iz razloga što unutarstranački izbori dolaze samo tri mjeseca nakon lokalnih, a svi znamo da je Marušić naslijedio Županiju u katastrofalnom stanju i da ima posla preko glave.

Da su unutar stranački izbori za godinu – dvije, Marušićeva kandidatura bila bi sasvim izvjesna.

-Da se kandidiraju i Marušić i Totgergeli, to bi bez sumnje značilo nove ozbiljne unutarstranačke sukobe, koji najčešće završavaju potpunim izoliranjem poražene opcije i slabljenjem stranke. U slučaju sraza Marušić vs. Totgergeli, a u kojem bi Totgergeli ostao predsjednik, došlo bi do tvrde kohabitacije između stranke na jednoj i županije na drugoj strani. Svaki tabor imao bi svoju polugu moći. Takva opcija je malo izvjesna jer bi i za pojedince i za stranku predstavljala golemi rizik i to nakon dobivenih lokalnih izbora, što bi za HDZ BBŽ bili potpuno iracionalno.

-Postoji još i opcija, da se Marušić ne kandidira, a da Miro Totgergeli za protukandidata ima nekog trećeg. I ta opcija je malo vjerojatna, a još je manje vjerojatna pobjeda bilo kojeg kandidata osim Marušića, nad Totgergelijem. Jer, zašto bi Marušić i Totgergeli, koji su najzaslužniji za pobjedu HDZ-a na lokalnim izborima, stranku sada prepustili na upravljanje nekom trećem.

U kom smjeru se trenutno razvija situacija i koje bi poteze mogli povući ključni akteri čitajte uskoro na Klikni.hr


PODIJELI S PRIJATELJIMA!