Hoće li djelatnici hitne pomoći voziti u sigurnijim vozilima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nedavna prometna nesreća kod Suhopolja u kojoj je sudjelovalo vozilo hitne pomoći, a u kojem su život izgubile pacijentica i medicinska sestra koja joj je pružila pomoć je postavilo i pitanje sigurnosti zaposlenih u hitnoj pomoći. Djelatnici bjelovarskog Zavoda za hitnu medicinu su odmah nakon nesreće upozorili kako se oni voze u jeftinijim i manje sigurnim vozilima koja su, tvrde, dostavna vozila prerađena za potrebe hitne. Sva bi, tumače, trebala imati ili crash test ili Elaborat djelovanja sila pri sudaru izdan od strane EU certificiranog laboratorija što nije uvijek slučaj. Kao razlog vide cijenu stoga smo na županijskoj adresi provjerili hoće li se ubuduće dublje uvući ruku u džep za veću sigurnost pacijenata i zaposlenih u hitnoj pomoći. Zamjenica župana Marija Jungić ističe da je sigurnost zdravstvenih djelatnika i pacijenata na prvom mjestu.

-Nastojat ćemo da sva nova vozila koja ćemo nabavljati imaju što veće standarde. Uvjeravaju me da vozila koja su u postupcima nabave imaju ateste. No, treba istaknuti da je problem što kod prijevoza pacijenata dijelom djelatnici Zavoda za hitnu medicinu ne sjede i nisu osigurani u vožnji već pri pružanju pomoći stoje – kaže Jungić.

Dožupanica ističe da se nada da će nova vozila koja će nabavljati doprinijeti većoj sigurnosti, no za to da se tragedije poput one kod Suhopolja ne događaju odgovorni su svi što znači da svi sudionici prometa poštuju propise, a da posebno oprezni budu upravo kada su u prometu oni koji spašavaju živote.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!