Bajsov koalicijski partner naviknut na pozajmice kasni s plaćama za 40 žena koje skrbe za potrebite

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Osjećam se jadno, nikada se u životu nisam tako osjećao” – riječi su predsjednika Matice umirovljenika BBŽ Željka Helda koji već mjesecima na leđima nosi veliki teret. Već smo u svibnju pisali o problemu projekta “Za penziće Bjelovarsko-bilogorske županije” – projekta Vladinog programa “Zaželi” koji zapošljava 40 žena koje skrbe o 240 korisnika. U svibnju, kao i dan danas, zaposlene žene muku muče s kašnjenjem plaća, a ispostavilo se da je do toga došlo zbog dugih rokova isplate Ministarstva socijalne politike. Na problem koji još uvijek očito traje upozorio nas je anonimni e-mail s porukom da zaposlene žene još nisu dobile plaću za lipanj. S Heldom smo provjerili što se događa i ima li kakvog pomaka.

– Anonimna osoba je potpuno u pravu i zato nema razloga biti anonimna. Proživljavamo vrlo teške trenutke, no ne svojom krivnjom već vjerojatno zbog pravilnika koji je tako ustrojen od strane Vlade i Ministarstva. Dugački su rokovi, 75 dana se čeka na povrat novca putem Zahtjeva za naknadu sredstava (ZNS). Sve smo ispoštovali, predali novac, ali sve kasni 75 dana. Mi to ne možemo pratiti – kaže Held dodajući da po njemu, zbog navedenih zavrzlama, nije trebalo biti uopće dopušteno Udrugama da vode takve projekte ili je Županija trebala ispoštovati svoj partnerski odnos.

Podsjetimo, kada je Matica umirovljenika BBŽ ulazila u projekt, dobila je čvrstu podršku BBŽ, a tadašnji župan Damir Bajs potpisao je izjavu o partnerskom odnosu. Taj odnos, osim stručne pomoći, znači i financijsku pomoć u obliku pozajmica. – To je projekt koji se provodi punih sedam godina. Županija je svojim udrugama uvijek uskakala u pomoć, baš kao što to rade općine i gradovi. Zaposlene žene zapravo ni ne znaju da se čeka tri do pet mjeseci novac po ZNS-u, navodi Held.

Podsjeća da je Matica umirovljenika Županijska udruga koja novac iz Županije dobije strogo namjenski za druženja, aktivnosti i slično, no nemaju novca da posude za plaće. – Vodimo jedan od najvećih projekata u državi. Zapošljavamo 43 ljudi od kojih su njih 40 žene. U projekt je uključeno otprilike 300 ljudi, 260 korisnika, plus zaposleni. To znači da se radi o 250 tisuća kuna plaća mjesečno. Nije to mali novac i mi to jednostavno ne možemo. Na velikim sam mukama, planiram se obratiti televiziji, izaći s tim što je više moguće u javnost jer nešto se mora poduzeti, ili promijeniti obračunsko razdoblje za ZNS ili davati novac unaprijed kako bi imali barem deset dana da ga pravdamo, a ne ovako da ga potrošimo pa 75 dana čekamo povrat novca. Ili neka se jednostavno zabrani udrugama da to vode, neka to rade gradovi, općine i županije sa svojim sredstvima, predlaže Held.

Priznaje i da je sve išlo lijepo svojim tijekom, Razvojna agencija županije educirala ih je o projektu koji su i napravili. Na tome im, kaže Held – hvala. – Sve je krenulo dobro i onda sada plaće kasne par mjeseci. Možete misliti kako je samohranoj majci koja 60 dana nije dobila plaću. Kao voditelj osjećam se jadno, nikada se jadnije nisam osjećao za nešto za što nisam kriv. Da sam znao, nikada se u tako nešto ne bi upuštao. Obilazim 40 žena i kontroliram njihov rad, a ne dati im plaću poslije toga, zaista je jadno, poručuje.

Slamka nade pojavila se u ponedjeljak kada je Held dobio uvjeravanje načelnice sektora za financije u Ministarstvu. Rekla mu je da je u petak dala nalog za isplatu i da više nikoga ne mora zvati, moliti, jer svaki dan se čeka novac. – Prošlo je gotovo tjedan dana od toga, a novca još nema. Sada nam se vodi dug za obaveze na plaću koju nismo isplatili. Trenutačno činimo prekršaj, a ako ne platimo tri mjeseca možemo počiniti i kazneno djelo, kaže.

Zbog nezavidne situacije, Held je odlučio kontaktirati sadašnju županijsku vlast. Kaže da je razgovarao s dožupanicom Marijom Jungić ona mu je rekla da Županija nema pravnu osnovu dati im pozajmicu.

U sutrašnjem nastavku ove priče donosimo kako Held komentira sadašnju vlast i pomoć koja im ne pristiže, ali i bivšu vlast na čelu sa županom Damirom Bajsom kojemu je Held bio koalicijski partner. Anonimnu osobu koja nam se javila zanimalo je i je li za vrijeme lokalnih izbora Held savjetovao zaposlene žene da glasaju za Bajsa koji će mu onda posuditi novac za plaće. Odgovor doznajte sutra


PODIJELI S PRIJATELJIMA!