Pakračani obilježavaju trideset godina od otmice doktora Šretera

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Nacionalni je dan mirotvorstva. Hrvatski sabor ga je proglasio 2018. godine u spomen na doktora Ivana Šretera, čovjeka čije je ime u Pakracu i Lipiku upisano velikim slovima.

-Doktor Ivan Šreter je Pakračanin koji je bio pravednik i mirotvorac. Nazivali su ga i čovjekoljupcem. Zagovarao je ljubav prema bližnjima i čovjek je za njega stvarno bio najvažniji – opisuje Šretera pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.

Doktor Ivan Šreter rodio se 22. prosinca 1951. godine u Pakracu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine, postaje liječnik, a potom i ravnatelj lipičke bolnice. Bio je prvi predsjednik općinskog Ogranka HDZ-a i predsjednik Kriznog štaba za Zapadnu Slavoniju. Zalagao se za nenasilje i pozivao na prestanak terora i mir. Istaknuo se po razboritosti i dobroti, kao pobornik rješavanja razmirica mirnim putem. To ga nije poštedjelo mučne sudbine u Domovinskom ratu. 18. kolovoza 1991. je otet na barikadi u Kukunjevcu i pretpostavlja se da je potom odveden u logor Bučje gdje je prema svjedočanstvima zvjerski mučen. Njegovi posmrtni ostaci ni danas nisu pronađeni niti je itko odgovarao za ono što mu se dogodilo. No, on nije zaboravljen, pa tako na neki način i nakon smrti nastavlja promicati mir i toleranciju zahvaljujući tome što je upravo njemu u čast proglašen Nacionalni dan mirotvorstva.

Gradonačelnica Anamarija Blažević

-Time se želi osvijestiti ljude o imenu doktora Ivana Šretera, tome što je sve radio i zašto je značajan, a njegovo ime je za Pakrac i Pakračane od izuzetne važnosti – ističe Blažević.

Činjenica da je upravo u čast Ivana Šretera proglašen Nacionalni dan mirotvorstva, Pakračani znaju cijeniti.

-Za nas je doktor Šreter jedna izuzetno vrijedna povijesna ličnost. Imamo i trg i bistu posvećene doktoru Ivanu Šreteru, postoji zaklada s njegovim imenom koja bira najnoviju hrvatsku riječ. To dovoljno govori da nam to puno znači – kaže pakračka gradonačelnica.

Obilježavanje Nacionalnog dana mirotvorstva i tridesete godišnjice otmice Ivana Šretera počinje u 17 i 30 odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja na pakračkom trgu. Nakon toga se odlazi na mjesto otmice u Kukunjevac, počast će se odati u Pakracu kod Šreterove biste, a u 19 sati će biti održana i misa zadušnica. Na Trgu Josipa Jelačića u Pakracu će se od 19 i 30 prigodnim obraćanjem prisutni sjetiti doktora Šretera, a obilježavanje završava nastupom Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!