Najava vikend akcije te županijske akcije na prekršaje nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda od 27. do 29. kolovoza, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske danas 27. kolovoza u vremenu od 9 do 12 sati provesti županijsku akciju na prekršaje nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima.

Statistički podaci pokazuju da u 2020. godini od ukupnog broja poginulih skoro polovica (47,6%) nije koristila sigurnosni pojas dok u prvih šest mjeseci 2021. godine brojka prelazi polovicu (56,4%). Nemojte postati dio crne brojke.
 
U sedam mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 165 osoba, što je 13 osoba ili 8,6% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (152 poginule osobe).

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (zavoj, smanjena vidljivost, noć.), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika, naletu na pješaka i bicikliste kao i nepropisnom i krajnje neopreznom isključivanju iz prometa prilikom čega su smrtno stradale čak dvije osobe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!