Evo što se dogodi kada su ti prioritet vatrogasci, a ne vrtićka djeca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠTEFANJE – Vatrogastvo ispred djece? Čini se da je zadnjih godina upravo tu logiku provodila općina Štefanje koja tek sada, na trećem natječaju mjere 7.4.1., traži dio državnog kolača za izgradnju dječjeg vrtića. Podsjetimo da je prošle godine u Štefanju vrata otvorio novi vatrogasni centar vrijedan 6.760.051,61 kuna od čega je Općina Štefanje povukla 5.071.594,35 iz već navedenog Programa. Općina je projekt prijavila kada se raspisao prvi natječaj mjere dok su drugi natječaj preskočili. Zašto onda, na drugom natječaji, iz “druge sreće” prednost nije dobio vrtić u Štefanju? Načelnik Silvestar Štefović pojašnjava.

– Tijekom provedbe prve mjere nismo mogli prijaviti dva projekta pa smo prijavili vatrogasni centar. Tako smo odlučili jer smo nekoliko godina prije mjere isprojektirali vatrogasni centar. Na drugom natječaju nismo mogli prijaviti vrtić jer vatrogasni centar još nije bio dovršen. Pravilo je takvo da se nismo mogli kandidirati s nečim drugim sve dok ne dovršimo prvi prijavljeni projekt. Tada Vlada još nije donijela poreznu reformu pa naš proračun to jednostavno nije mogao izdržati, ne samo gradnju vrtića, nego kompletni trošak polaska djece u vrtić. Računali smo da je ekonomska cijena, bez da Općina sufinancira dio, prevelika – kaže Štefović.

Međutim, u natječajnoj dokumentaciji stoji kako jedinica lokalne samouprave ima pravo pripremiti dva projekta, ali to očito općinarima i konzultantima nije bilo poznato.

Sada kada su povisili proračun, ali i sufinanciraju djeci posljednjih godinu i pol vrtiće u drugim općinama i gradovima, na red je došla vrlo tražena gradnja vlastitog vrtića. Tako više ne bi trebalo doći do situacije poput one o kojoj smo nedavno pisali. Podsjetimo, za troje djece iz Štefanja više nije bilo mjesta u vrtiću u Ivanskoj pa su ona jednostavno izbačena.

– Nakon odluke Vlade o povećanju našeg proračuna, krenuli smo sufinancirati vrtić 70 posto, a sve s ciljem kako bi roditeljima olakšali. Vrtić koji djeca pohađaju u ostalim općinama i gradovima sufinanciramo s oko 350 tisuća kuna godišnje za 27 do 30 djece. Novi kapacitet vrtića bio bi 50 mjesta. U slučaju da će u budućnosti biti potrebe za većim kapacitetom, s projektantom smo dogovorili da napravi dimenzije objekta na koji će se moći nadograđivati – dodaje.

Podsjetio nas je Štefović da je u vrijeme kad je prednost dana vatrogasnom centru, načelnik bio Ivo Emić, no priznaje da je Emićevo razmišljanje tada podržao, jer je ono, kaže, bilo opravdano.

– Računamo da će nam projekt izgradnje vrtića biti sufinanciran u stopostotnom obliku s obzirom na to da se radi o takvoj mjeri. Vatrogasni centar također nam je tako bio financiran. Pri kraju nam je izrada troškovnika, a trebamo se kandidirati uskoro. Maksimalan iznos vrtića bit će milijun eura – rekao je načelnik.

Krajem ovog ili početkom idućeg tjedna načelnik se nada da će završiti prijavu na natječaj, a podsjeća da je samo projektiranje koštalo oko 80 tisuća kuna dok im kod konzultacija ruku pomoći pruža manja Razvojna agencija unutar općine. Potvrđuje da je tako odlučeno jer do sada nisu najbolje surađivali sa Županijskom Razvojnom agencijom. – Projekt smo krenuli pripremati prije izbora pa smo zato uzeli neke vanjske konzultante – kaže.

Na kraju ostaje nada da će Štefanje imati “treću sreću” i proći na novoj mjeri 7.4.1. u kojoj je za dječje vrtiće planirano 50 milijuna kuna. Inače, uzavrelu situaciju koja bi mogla nastati među roditeljima, morat će gasiti općinski vatrogasci koji su ovoga puta bili izbor broj jedan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!