Nakon odobrenog lijeka, Tonka poručuje: Presretni smo, sada ćemo imati život za pamćenje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Poslije brojnih apela, molbi, provedenih akcija i neprestanog isticanja problema, Povjerenstvo za lijekove HZZO-a odobrilo je da se tri lijeka za cističnu fibrozu uvrste na listu lijekova HZZO-a. Iako odluku Povjerenstva još mora potvrditi i Upravo vijeće te se treba sklopiti ugovor s proizvođačem lijekova, 150 oboljelih osoba u Hrvatskoj, zbog dobivene informacije već sada je odahnulo. Podsjetimo, riječ je o posebno skupim lijekovima – cijena jedne tablete kreće se od 750 do 2 200 kuna bez PDV-a. Lijekovi koji su odobreni su Kaftrio, Kalydeco i Orkambi.
Tonka Vacka (23) iz Daruvara samo je jedna od 150 oboljelih, a cistična fibroza dijagnosticirana joj je s tri mjeseca života. Stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i cijele Hrvatske, već su upoznali Tonku i njezinu sumještanku Vitu u kampanji “Kaftrio – udah života” u sklopu koje je do Petrovog vrha hodalo preko 800 ljudi. Tada su djevojke molile HZZO da se čuje njihov glas, ali i glas svih ljudi koji im pružaju podršku. Molbe su, čini se, urodile plodom.
– Ne znam kako bih uopće opisala svoju sreću. Sretna sam i ushićena, a vijest mi je definitivno uljepšala jučerašnji dan. Isto tako shvaćam da je to tek prvi korak, no opet se nadam da ćemo što prije lijekove imati u svojim rukama. Htjela bih apelirati na HZZO da što prije završe s potrebnom procedurom. Kada lijekove stvarno dobijemo, sve će biti puno lakše i napokon ćemo disati punim plućima. Naša budućnost će biti drugačija i imat ćemo život vrijedan pamćenja – rekla je Tonka.
Da za oboljele lijekovi doista znače početak novog života, u medijima je potvrdio i Tomislav Levak, predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze. Oboljelima će se smanjiti sada velika doza lijekova, a trebalo bi biti i manje hospitalizacija.

– U principu će se puno manje koristiti antibiotici jer neće dolaziti do čestih upala. Tijekom terapije će se vidjeti koji se lijekovi kome mogu ukinuti ili smanjiti doza jer nemaju svi oboljeli iste probleme – priča Tonka.
Nakon lijepe vijesti koja je izmamila osmijeh na lice Tonki, ali i svim oboljelima od cistične fibroze, Tonka je iskoristila priliku da se još jednom zahvali svima koji su pisali peticije, objave te na bilo koji način omogućili da se glas oboljelih čuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!