Župan se sastao s ravnateljicom DZS-a na temu Popisa stanovništva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Župan Darko Koren je zajedno s članicama Županijskog popisnog povjerenstva Melitom Ivančić i Ljubicom Belobrk-Flamaceta u prostorijama Županijske uprave održao sastanak s ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković i suradnicima. Obzirom da je župan, u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. ujedno i predsjednik Županijskog popisnog povjerenstva, tema sastanka bila je provedba Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine.

Popis obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove, a cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati Popisa, osim za analizu stanja, koriste se i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave.

Župan Koren je istaknuo važnost provođenja ovog najopsežnijeg i najsloženijeg statističkog istraživanja, a ravnateljica Brković zahvalila je županu i Županijskom popisnom povjerenstvu na suradnji i pomoći prilikom pripremnih radnji za ovaj zahtjevan zadatak.

Kako je naglašeno na sastanku, pozivaju se sugrađani da što više iskoriste mogućnost samostalnog popisivanja putem elektroničkog sustava e-Građani. Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. godine u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), a Popis se provodi u dvije faze:

– od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani

– od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači terenski obavljaju popisivanje svih onih koji se nisu samostalno popisali, putem osobnog intervjua pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa

Treba spomenuti kako je u prošlosti stanovništvo popisano 1991., 2001. i 2011. g., a prvi put je provedeno na području Hrvatske 1857. godine. Popis stanovništva 2021. godine bit će prvi digitalizirani, odnosno prvi e-Popis u Republici Hrvatskoj.

Više informacija o Popisu stanovništva 2021. godine možete saznati OVDJE.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!