Tko će odgovarati za milijune nezakonito potrošenog županijskog novca?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na predstavljanju prvih sto dana nove županijske vlasti župan Marko Marušić je rekao kako je prethodna administracija „sumanuto trošila proračunski novac i ponašala se kao da su pijani milijarderi“.

Osim neodgovornog ponašanja, pronađene su brojne nezakonitosti u radu za koje bi netko mogao i odgovarati jer se nikako ne mogu podvesti pod „fiskalnu odgovornost“ na koju su se obvezali svi potpisnici proračunskog novca.

U Županiji naglašavaju ključne nezakonitosti: zaduženje BBŽ je protivno zakonskim odredbama po kojima je dopušteno zadužiti se 20 posto od ukupnih proračunskih prihoda jer je trenutačno zaduženje čak 40,7 posto. Zbog toga Županija više nije u mogućnosti dati dodatnu suglasnost proračunskim korisnicima za zaduživanje jer je – prezadužena.

Također, davana su ovlaštenja ravnateljima ustanova i škola za sklapanje ugovora za energetsku obnovu bez da imaju osigurane prihode u svom proračunu. Tu posebno zabrinjavaju famozni „vantroškovnički radovi“ koji u pravilu poskupljuju planirane investicije za 30 posto, dok je prihvatljiv novi trošak do 10 posto.

Svi ti dodatni troškovi padaju na teret Županije jer ih nadležna ministarstva ne priznaju.

Posebno u oči bode prikazivanje fiktivnih izvora financiranja (prihoda) koji nisu ostvarivi za strateške kapitalne projekte poput Glazbene škole i dvorane u Velikoj Pisanici.

Krajnje je neprihvatljivo bilo i sklapanje ugovornih obveza  (udrugama, gospodarskim mjera pomoći) u periodu između dva izborna kruga pa se s pravom može sumnjati da se radilo o kupovanju glasova. Taj je „sport“ koštao oko tri milijuna kuna.

Samo prema podacima šestomjesečnog poslovanja korisnika, odnosno zdravstvenih ustanova za 2021. godinu, iskazan je gubitak u iznosu od čak 153 milijuna kuna.  Upravo je taj podatak najviše šokirao odgovorne u Gradu Bjelovaru. „Pa mi u gradu imamo problem s pet milijuna kuna i muku smo mučili s rebalansom dok ga nismo posložili, a bivša je Bajsova vlast rasipala toliki novac“.

Igor Brajdić, predsjednik županijskog HSLS-a očekuje da se postupi po zakonu i istraži nezakonito poslovanje te odgovorne pozove na odgovornost.

Ivan Beljan iz Demokratskog HSS-a nije toliko iznenađen pronađenim nepravilnostima jer je na njih upozoravao i tijekom prošlog mandata u Skupštini. „Na moje primjedbe je vladajuća većina rekla da sam ih samo malo ‘zbrecao’, ali nedovoljno. Moj je odgovor bio da bi im neki istražitelj mogao pokucati na vrata, a sada se čini da i hoće“, kaže Beljan i naglašava da je i država trebala bolje nadzirati bivšu vlast. Marušiću savjetuje da kupi veliki sendvič i sjedne pred vrata ministra financija Marića dok ga ne primi i pomogne riješiti dubioze.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!