Lipik je u Austro-Ugarskoj bio omiljeno turističko odredište, a danas se gradu vraća sjaj ugasnuo u Domovinskom ratu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Prema planu napreduje jedna od trenutno najvažnijih investicija na području grada Lipika, projekt Terme Lipik. Riječ je o ulaganju vrijednom 73 milijuna kuna koje se financira iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Projekt je podijeljen u tri dijela – uređenje poznate lipičke Vile Zinke u kojoj će biti uređen moderan interpretacijski centar, potom na uređenje Narodnih kupki te perivoja u središtu grada.

-Građevinski radovi su u punom jeku. Obnavlja se vila Zinke, a plan nam je do prvih ozbiljnih jesenskih kiša u potpunosti pokriti objekt. Nakon toga će, dakako, uslijediti unutarnji radovi – otkriva Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika, koji je nositelj ovoga projekta, a provodi ga u partnerstvu s Toplicama.

Vila Zinke ima posebno značenje za Lipik i njegove stanovnike. Taj je slavonski gradić u 19. stoljeću bio omiljeno turističko odredište bogatih austro-ugarskih plemenitaša i bogataša, a privlačio ih je prvenstveno zbog tople vode. Lipičani kažu kako je u to vrijeme, u čitavom carstvu, od Lipika, u turističkom smislu bila poznatija samo još Opatija. U to vrijeme u gradu su izgrađene brojne vile u kojima su boravili ugledni gosti, a jedna od njih je i Zinke, u posljednje vrijeme poznata i kao Vila dobre vode. Naime, nakon uređenja, u toj će slavonskoj ljepotici biti uređen jedinstven interpretacijski centar u kojem će biti predstavljena vodena baština toga kutka Slavonije.

Odmah preko puta vile Zinke smjestio se još jedan podsjetnik na bogatu lipičku povijest – Narodne kupke. I dok je u vrijeme najveće slave Lipika većina građevina u središtu grada bila rezervirana za elitu, uključujući i većinu kupelji, Narodne kupke bile su namijenjene običnom puku. Lipik je u Domovinskom ratu pretrpio najveća razaranja nakon Vukovara, u kojima je oštećena većina zgrada, uključujući i Narodne kupke. Zahvaljujući projektu Terme Lipik, i taj je objekt konačno dočekao obnovu.

Gradonačelnik Kasana ispred Narodnih kupki

-I ti radovi napreduju prema planu. Kako bismo zaokružili priču, započeli smo i s obnovom gradskog perivoja. Riječ je o vrlo skupom projektu koji će stajati oko 25 milijuna kuna. Zahtijevan je to posao u sklopu kojega će se srušiti dio stabala, izliječiti bolesna, obnoviti biljni fond, sve u dogovoru sa stručnjacima. U planu je i postavljanje kanalizacije u park, sustava navodnjavanja, izgradnja novih staza i sl. – najavljuje gradonačelnik Kasana, dodajući kako će Terme Lipik značajno promijeniti vizuru središta grada i obogatiti njegovu turističku ponudu. Drugim riječima, Lipik obnovljenim stazama svoje slavne prošlosti krupnim koracima grabi prema svjetlijoj budućnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!