Može li Bjelovar poput Varaždina učenicama osigurati besplatne uloške?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Trećina žena u Hrvatskoj je prisiljena štedjeti na menstrualnim potrepštinama jer su im preskupe, a zbog previsokih cijena kupuju ili nedovoljno higijenskih uložaka i tampona ili odabiru one nekvalitetnije. Pokazalo je to online istraživanje riječke udruge PaRiter što je na posljednjoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća SDP-ovu vijećnicu Antonetu Đokić ponukalo na prijedlog da Bjelovar nešto poduzme, odnosno da, kako je rekla, ‘budemo primjer i pokretači novih ideja’.

-Mislim da je naša dužnost pomoći i ne smijemo dopustiti da naše učenice budu žrtve menstrualnog siromaštva i da zbog toga izostaju s nastave. To nije luksuz, to je potreba – poručila je Đokić.

Provjerili smo stoga hoće li Bjelovar biti ‘primjer’ Bjelovarsko-bilogorske županije. Na pitanje može li Grad u školama kojima je osnivač osigurati besplatne menstrualne potrepštine prvi čovjek grada Dario Hrebak odgovara da naravno da Grad ima mogućnosti, ali:

-Ono što ja hoću vidjeti je koje je to istraživanje i tko ga je proveo – kaže Hrebak.

Bjelovarski gradonačelnik u svom stilu najavljuje da će ispitati situaciju i na tu temu održati ozbiljan sastanak s ravnateljicama i ravnateljem bjelovarskih osnovnih škola.

-Ako postoje problemi i ako postoje učenice kojima je to problem onda ćemo ići ciljano prema njima i nećemo sigurno stavljati uloške u sve škole neovisno o tome jesu li ili nisu potrebni – napominje Hrebak.

Što je sa Županijom? Može li ona u školama ublažiti problem menstrualnog siromaštva?

-Normalno, sukladno našim financijskim mogućnostima, ali svakako da volja postoji i da to treba omogućiti – kaže bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Foto: I. Osnovna škola Varaždin

Volje je postojalo u Varaždinu čiji je gradonačelnik Neven Bosilj u srpnju obećao u proračunu osigurati 40 tisuća kuna kako bi u osnovnim školama čiji je Grad osnivač osigurao besplatne higijenske uloške za djevojke slabijeg imovinskog stanja, a najavljeno obećanje je i ispunio, potvrdili su nam u Prvoj osnovnoj školi Varaždin.

-Mi smo dobili određenu količinu higijenskih uložaka, ormariće u sportskoj dvorani i tajništvu škole u kojima oni stoje i učenice su upoznate s tim gdje se oni nalaze i gdje ih mogu same uzeti bez traženja – kaže nam ravnateljica Prve osnovne škole Varaždin Karmen Hans-Jalšovec.

U Bjelovaru volje za sada postoji u Centru za cjeloživotno učenje i kulturu koji je za djelatnice i polaznice osigurao besplatne higijenske uloške, a Grad i Županija trebaju pronaći modalitet i financije. Volje nema na državnoj razini jer menstrualno siromaštvo bi vjerojatno bilo manje kada PDV na higijenske potrepštine ne bi bio najvećih 25 posto, ali država je na ideju njegovog rezanje rekla glatko – ne može iako žene samo na uloške i tampone kroz život potroše oko dvadeset tisuća kuna! Na drugom kraju Europe Škotska je prva osigurala besplatne menstrualne potrepštine, u Engleskoj su one besplatne u osnovnim i srednjim školama, a u Francuskoj najavljuju isto za studentice. Kada govorimo o tzv. ‘ženskim temama’ spomenimo i da će u Francuskoj od siječnja sljedeće godine i kontracepcija biti besplatna za žene do 25 godina nakon što je primijećeno da ju koriste manje jer si ju ne mogu priuštiti. No, daleko smo mi od toga.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!