Županijski Stožer najavio raspored punktova u listopadu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – U prostorijama Županijske uprave danas je nakon redovne koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktualnosti vezane uz epidemiološku situaciju na području županije, nove odluke nacionalnog Stožera te raspored cijepljenja protiv bolesti COVID-19 za listopad.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako je epidemiološka situacija na području županije stabilna, ali je i nadalje karakterizira porast broja novooboljelih od koronavirusa te je građane upozorio na nužnost pridržavanja svih epidemioloških mjera i odgovorno ponašanje. Također je napomenuo kako važno da se građani procijepe u što većem broju, kako bi se spriječile teže posljedice zaraze i kako bismo se mogli vratiti životu bez ograničenja.

– Što se tiče situacije u školama, imamo 56 pozitivnih učenika, njih 133 u samoizolaciji, šest pozitivnih nastavnika i dva u samoizolaciji. Kod nenastavnog osoblja imamo jednu pozitivnu osobu i četiri u samoizolaciji, a i četiri razreda su na online nastavi. Ostatak škola funkcionira u najboljem redu i prati kontaktnu nastavu, a epidemiološka služba u suradnji s ravnateljima svakoj školi i razredu pristupa individualno. Prvenstveno se vodi briga o zdravlju i sigurnosti učenika, a nakon toga da se nastava odvija redovno i kontaktno, što je najkvalitetniji oblik nastave – pojasnio je načelnik Ljubić te dodao kako popisivači koji provode Popis stanovništva imaju obvezu posjedovati COVID potvrde ili biti testirani, tako da građani mogu biti mirni i osjećati se sigurno kada im dolaze u kuće i stanove.

Na konferenciji za medije predstavljen je i plan cijepljenja po punktovima za listopad, uz naglasak da su građanima dostupne sve tri vrste cijepljenja, kao i da se mogu cijepiti kod svojih liječnika obiteljske medicine.

Raspored cijepljenja u listopadu:

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla naglasila je kako je od početka zaraze koronavirusom ukupno oboljelo 9238 osoba, a njih 214 je umrlo. Također je apelirala na sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera, kao i da se odazovu na cijepljenje , dodavši kako je interes povećan posljednjih tjedana, ali da još nismo dosegli procijepljenost od 50 posto odrasle populacije, s time da je cilj i puno više.

Također je pojasnila kako su donesene preporuke Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo o cijepljenju djece od 12 godina nadalje, s time da su sad proširene kategorije te bi se trebala cijepiti djeca koja imaju kronične bolesti ili su imunokompromitirana, ali i ona koja žive u kućanstvu s takvim osobama.

– Preporuka je da se cijepe i maturanti, odnosno učenici završnih razreda, kao i učenici koji se školuju za zanimanja koja uključuju doticaj s većim brojem ljudi – zdravstvene ili ugostiteljske struke. Trenutno je situacija takva da u mlađoj populaciji imamo znatno višu situaciju cirkulacije virusa, pa i onda pobol koji može biti i asimptomatski, ali i sa blažim smetnjama. Mogu se cijepiti na punktovima, ali isto tako, ako je veći interes, i u razredu, i u školi. Ravnatelji škola u kontaktu s našim liječnicima školske medicine mogu organizirati cijepljenje – kazala je ravnateljica Vadla.

Ravnateljica Vadla osvrnula se i na novosti koje stupaju na snagu 4. listopada, a vezane su uz COVID potvrde i testiranje za zaposlene u zdravstvenom sustavu ili sustavu socijalne skrbi. Dodala je kako su svi zdravstveni sustavi spremni za manji broj zaposlenika koji se nije cijepio ili je prebolio COVID-19 i oni će se uredno moći testirati u svojim ustanovama, a svi su kriteriji definirati odlukama.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić kazao je kako bolnički sustav funkcionira u punom opsegu. „Sva dijagnostika je aktivna te zaprima pacijente. Za očekivati je da će po pitanju hospitalizacija COCID-19 pozitivnih, situacija u narednim tjednima ići u boljem smjeru. Ne očekujem značajnu eskalaciju, odnosno ono što se dogodilo lani u drugom valu epidemije i velik porast zaraženih“, istaknuo je ravnatelj Devčić te dodao kako ustanova provodi sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a te da je u OB Koprivnica cijepljeno oko 90 % liječnika i 70 % medicinskih sestara.

– Zadovoljni smo procijepljenošću naših zaposlenika, no nikako ne možemo biti zadovoljni postotkom procijepljenosti populacije. Moramo osvijestiti ljude da vraćanje u našu društvenu normalu ovisi o tome koliko će ukupno stanovništva biti procijepljeno. Pozivam da se svi cijepe i da kao društvo krenemo funkcionirati u punom opsegu – kazao je ravnatelj te napomenuo kako sukladno odluci Stožera CZ RH koja stupa na snagu 4.listopada, bolnica već od danas provodi sve mjere po pitanja prijema pacijenata, pratnji bolesnika i posjeta.“ Svi koji dolaze u posjet bolnici, morat će predočiti COVID potvrdu ili dokazati da su negativni na PCR testu zadnjih 48 sati. Do 4. listopada je još nekoliko dana i mi zbog sigurnosti bolničkog sustava nemamo prostora davati nekome komfor nakon svih promocija cijeljenja, da je cijepljenje jedini lijek za rješavanje ove globalne krize – pojasnio je ravnatelj Devčić.

Dodajmo kako su posebne sigurnosne mjere detaljno objašnjene i definirane u Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenta (28. rujna 2021.)

Sukladno toj odluci u bolnici je po jednom pacijentu dozvoljena jedna posjeta dnevno, pojasnio je ravnatelj Devčić, te dodao da se situacija na odjelima rodilišta i pedijatrije regulira sukladno odlukama stručnih kolegija, odnosno internih propisa.

FOTO: KKŽ

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!