Novi stručnjaci za umjetnu inteligenciju u Lipiku osnivaju tvrtke, jednog su poslali na Harvard!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Od ukupno 20 polaznika prve generacije, šestomjesečno osposobljavanja za programera odnosno programerku za primjenu umjetne inteligencije u Centru za umjetnu inteligenciju Lipik (AI Lipik), njih čak 12 otvorit će vlastite startupove u Lipiku! Na današnjoj završnoj svečanosti otkriveno je kako je od preostalih polaznika četvero njih pronašlo posao u drugim tvrtkama, a dvoje polaznika odlučilo je nastaviti školovanje na fakultetima, od kojih jedan na prestižnom američkom sveučilištu Harvard. Svim polaznicima uvjerenje o završenom programu i srebrne značke AI Centra Lipik podijelio je ministar rada Josip Aladrović. Ministar je priznao kako je, kada su mu prije otprilike godinu dana idejni začetnik ove priče i šef lipičke razvoje agencije LIRA Dejan Iličić i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana prezentirali projekt bio oduševljen, ali i pomalo skeptičan.

Polaznicima je na uspješno odrađenoj edukaciji čestitao ministar Aladrović

-Danas nema nikakve skepse, postoji samo fascinacija projektom i onime što je Lipik uspio provesti u tako kratkom vremenu. To nas sve raduje, to je ono što se uklapa u EU agendu, ali i u hrvatsku agendu jer i mi želimo snažan razvoj tehnologija. Ovo je tek prvi korak, ali kad vidimo energiju i strast kojom se ovdje radi, možemo zaista biti zadovoljni – kazao je ministar Aladrović.

Osim usvajanja teorije, u proteklih šest mjeseci polaznici programa radili su na vlastitim projektima, a iz tog rada nastale su razne aplikacije, poput one za pomoć slijepim osobama, uređaja za autonomnu vožnju, aplikacija za otkrivanje bolesti, za pomoć pri odijevanju i sl. Za mnoge od njih interes su pokazale velike tvrtke, a mnoge od spomenutih proizvoda njihovi tvorci će ih nastaviti razvijati i usavršavati u vlastitim poduzećima. Riječ je o mladim ljudima iz svih dijelova Hrvatske koji već pola godine žive u Lipiku, a sada su odlučili u tom gradu ostati i dalje. Grad Lipik za njihove startupove je osigurao poslovne prostore, a u suradnji s partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i ministarstvom, za prve dvije godine poslovanja osigurana im je financijska podrška, kao i dodatna predavanja vezana uz umjetnu inteligenciju, ali i poduzetništvo, kontakti sa specijaliziranim udrugama, poduzećima, posjeti međunarodnim sajmovima i sl. Ponosan na uspjeh spomenutih mladih ljudi, a posebno na činjenicu što su mnogi odlučili ostati u njegovom gradu, nije krio lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Gradonačelnik Vinko Kasana

-Ovo je zaista sjajan projekt. Ne zato što je naš, zaista je sjajan. Moram priznati da nisam previše znao o umjetnoj inteligenciji kad mi je Dejan prezentirao svoju ideju. Iskreno, ne znam ni sad. No, to ni nije moj posao. Moj posao je da znam ljude koji to razumiju i oni su od svega doista napravili sjajnu stvar – kazao je gradonačelnik.

Zadovoljstvo na današnjoj svečanosti nije krio ni spomenuti ‘tata’ Centra, Dejan Iličić.

Dejan Nemčić idejni je začetnik AI Centra

-Dogovorili smo suradnju s velikim tvrtkama, uključujući Microsoft i A1. Ono što je važno naglasiti, oni su zvali nas, a ne mi njih. Posebno mi je drago što s edukacijom uskoro kreće druga generacija polaznika s kojom će, kao asistenti, raditi i petero polaznika iz prve generacije. I ovoga puta nam je stiglo jako puno prijava iz cijele Hrvatske. Naši profesori su pripremili skriptu od 250 stranica za prijemni ispit, mislim da ćemo ovoga puta također imati vrlo, vrlo kvalitetne kandidate – kazao je Iličić, koji je pohvalio i profesore koji su radili s mladim stručnjacima. Predavači Hrvoje Kukin i Mario Vranješ stoga su također, u znak zahvale, primili svoje srebrne značke. A u prave ruke otišla je i jedna posebna, zlatna. Ona je pripala najboljem polazniku generacije. Riječ je o 25-godišnjem Ivanu Duspari, Zagrepčaninu koji je odlučio ostati u Lipiku razvijati vlastiti posao.

Zlatnu znači najuspješnijem polazniku Ivanu Duspari uručila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić

-Prije šest mjeseci došao sam u Lipik pokušati pronaći odskočnu dasku za sebe i svoju karijeru. Želio sam i biti koristan član društva, stvoriti uvjete da sebi nađem posao, a možda i drugima, te ujedno raditi nešto zanimljivo. Na kraju ove edukacije mogu reći da nisam pogriješio. Mislim da nije nitko. Tko god je ušao unutra, ako je i ušao prazne glave, izašao je pune – kazao je mladi Duspara, koji je u sklopu edukacije radio na nekoliko projekata, među ostalim i vozilima za autonomnu vožnju, naprednom sustavu identifikacija dobi i dr.

Polaznici su i zajednički radili na brojnim projektima, a osmislili su i budući Park umjetne inteligencije koji će jednoga dana, vjeruju, također zaživjeti u Lipiku. U doglednoj budućnosti u planu je i pokretanje srednjoškolskog programa, a nakon toga i studija s kampusom.

Na završnoj svečanosti bio je i Ante Lončar, žef HHZ-a, koji je partner u provedbi projekta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!