Koliko županijskih ‘medicinara’ čeka test dva puta tjedno?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Od ponedjeljka četvrtog listopada covid potvrde su obavezne u sustavu zdravstva i to ne samo za nehitne pacijente već i za zaposlene. Proces dobivanja covid potvrde već je dobro poznat – da bi ju mogli imati morate imati negativan test ili ste morali preboljeti koronavirus ili biti cijepljeni, a upravo se postotkom procijepljenih i dalje ne možemo hvaliti. Do sada je na razini cijele države cijepljeno tek 45,03 posto ukupnog stanovništva, a mi smo provjerili kakvo je stanje u zdravstvenim ustanovama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U cjepivo se najviše uzdaju oni koji cijepe – Zavod za javno zdravstvo u kojem je cijepljeno 93 posto svih zaposlenih, a na drugom kraju su Daruvarske toplice u kojem je prema posljednjim dostupnim podacima cijepljen 121 djelatnik – točno polovina. Između su se smjestili Dom zdravlja u kojem je cijepljeno 61 posto zaposlenih, Zavod za hitnu medicinu u kojem se cijepilo 81 posto zaposlenika dok je u Općoj bolnici Bjelovar 521 zaposlenik cijepljen, a 289 nije što znači da je postotak cijepljenih u bolnici 64 posto. Oni koji nisu niti cijepljeni niti su preboljeli covid, a rade u zdravstvu će se od ponedjeljka morati testirati dva puta tjedno i to ne za radnog vremena. Hoće li ih to motivirati da se cijepe i tako ako ništa drugo izbjegnu gnjavažu testiranja dva puta na tjedan? Teško, smatra predsjednik bjelovarsko-bilogorske Komore medicinskih sestara i tehničara Dario Gazić.

-Mislim da neće, ljude koji se ne žele cijepiti se na to ne može prisiliti, ali se moraju pridržavati svih mjera. Svatko ima svoj stav o cijepljenju i mislim da je u ovih godinu dana izgradio stav želi li se cijepiti ili ne – kaže Gazić koji se sam cijepio, a i druge zdravstvene djelatnike poziva da naprave isto.

Ideja uvođenja obaveznih covid potvrda u zdravstvo je, smatra Gazić, sprječavanje unosa i širenja infekcije u bolnički sustav preko djelatnika i smanjenje rizika da velik dio zdravstvenih djelatnika zbog covida bude ‘van stroja’. Ne vjeruje da će obavezno testiranje dva puta tjedno usporiti zdravstveni sustav jer na kraju krajeva postoje brzi testovi, ali učinak ove mjere tek treba vidjeti.

-Treba vidjeti koliko će to imati efekta, hoće li biti proboja. Poslodavac mora nekakve mjere uvoditi da vidi što ima efekta. Hoće li se ova mjera pokazati nepotrebnim to će se možda vidjeti kroz dva-tri tjedna – kaže Gazić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!