Nagradu za najbolju reportažu dobila Tena Šarčević

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Dodjelom nagrada za najbolju reportaži u humanost jučer je u Daruvaru završio 7. Fra Ma Fu, festival reportaže i novinara. Prvu nagradu za reportažu dobila je novinarka Jutarnjeg lista Tena Šarčević za reportažu ‘Ispovijesti reporterke: Petrinja mi je u trenu nestala pred očima’. Drugu nagradu dobio je Denis Mahmutović iz 24 sata, a treću Andreja Topić, novinarka Slobodne Dalmacije.

Dodijeljene su i dvije nagrade za humanost, i to jedna na regionalnoj razini. Dobila ju je novinarka Angela Rajčevska, novinarka Makedonske informativne agencije (MIA), za istraživanje urbane mafije u Makedoniji, dok je nagrada za humanost u Hrvatskoj dodijeljena Danielu Pavliću, novinaru i aktivistu iz Hrvatske Kostajnice, za humanitarni rad na području Banije.

Predsjednik žirija Mato Pejić je, obrazlažući nagrade, kazao kako je iz godine u godinu konkurencija sve veća, kao i broj prijavljenih radova pa iako se “nekome može učiniti da se imena laureata ponavljaju, i kvaliteta kandidiranih reportaža također je u usponu”. Konkretno, ove je godine za nagradu konkurirala 31 reportaža, 11 je ušlo u uži izbor, a odluka o pobjednicima donesena je “u pripetavanju”, izvijestio je.

Prvonagrađena Tena Šarčević kazala je kako joj puno znači ova nagrada – kako profesionalno, tako i u emotivnom smislu.

-Sve su se riječi činile previše banalne za opisati scene kojima smo svjedočili mi koji smo se 29. prosinca 2020. zatekli u Petrinji. Bol je bila pregolema, što zbog žrtava, tako i zbog činjenice da smo dopustili da cijeli jedan kraj Hrvatske godinama bude sustavno zanemarivan. Velika mi je čast što je žiri, u kojem su imena koja iznimno poštujem, prepoznao moju reportažu kao kvalitetnu – kazala je Šarčević.

Glavni organizator Fra Ma Fu festivala Goran Gazdek rekao je da je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim izdanjem te je zahvalio brojnim sudionicima i gostima, a za iduću godinu najavio “još bolji festival” u Daruvaru.

FOTO: HND


PODIJELI S PRIJATELJIMA!