Učiteljica iz djetinjstva potaknula me da danas radim taj plemeniti posao

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sjećate li se svojih prvih učiteljica i učitelja? Iako ih kroz godine obrazovanja u našim životima bude puno, uvijek nam netko posebno priraste srcu. Upravo je danas idealan dan da se prisjetimo svojih učitelja/ica kao i onih na području cijelog svijeta jer oni su jedan od najvažnijih čimbenika razvoja društva. Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada, a proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

– Još od malih nogu, kada smo se igrali kao djeca, uvijek sam ja bila učiteljica. Plemenit je to poziv i nije svatko sposoban raditi taj posao – rekla nam je Barbara Fabičević, učiteljica razredne nastave III. OŠ, u Područnoj školi Galovac.

– Jako mi je lijepo na poslu. Uspjela sam se prilagoditi na radnu sredinu kao i na rad u kombiniranom odjelu. Bio je to veliki izazov za mene, no brzo sam se snašla. Ukupno imam deset učenika, u prvom razredu četiri, a u trećem njih šestero. Iskreno, lakše mi je raditi s manjom djecom jer iskusila sam rad i s višim razredima. Imala sam prilike u IV. OŠ raditi s razredom preko 20 učenika, teže je. Nije lako ni s manjim razredom jer su dva razreda u jednom, no sve je moguće uz dobru organizaciju – priča Fabičević.

Prisjetila se učiteljica Barbara Fabičević i svoje učiteljice Tanje Nađ koja joj je u osnovnoj školi predavala hrvatski jezik. – Ta učiteljica predaje i danas. Vidim da je jednako kreativna i aktivna kao i prije. Mogu reći da mi je ona dala vjetar u leđa da postanem učiteljica jer htjela sam biti kao ona, davati učenicima kreativne i zanimljive zadatke – rekla je Fabičević.

Na Svjetski dan učitelja važno je ukazati i na probleme s kojima se učitelji/ice susreću. – Smatram da su učitelji podcijenjeni i da većina ljudi ne vidi dovoljno njihovu važnost. Učitelji i učiteljice ipak oblikuju male ljude da postanu veliki, usađuju u njih doboru, sve vrline i vrijednosti te vještine koje su im potrebne za daljnji život. Važno je da učitelj bude što bolji i kvalitetniji – kazala je.

Važnost obilježavanja Svjetskog dana učitelja istaknula je i Ornela Malogorski, pedagoginja Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar. – Svjetski dan učitelja prigoda je da se pokaže koliko je rad učitelja važan, možda i najvažniji za razvoj pojedinaca i društva. Volimo reći da je obrazovanje ključ razvoja i da čini školu izvorom promjena i napretka. Učitelji su ti koji nas čine čovjekom. Naša poznata pedagoginja i učiteljica Marija Jambrišak još je krajem 19. i početkom 20. stoljeća rekla da su učitelji oni koji većom naobrazbom narodu pribavljaju sretniju budućnost. Stoga svi skupa trebamo ulagati i u učitelje i u razvoj obrazovanja jer to je jedini put napretka cijelog društva – zaključila je Malogorski.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!