Hrvatski gardist: Kako sam uspio jedini preživjeti pokolj u Gornjoj Obriježi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svjedočenje jedinog preživjelog gardiste na komemorativnom skupu za 19 ubijenih branitelja i četiri civila u Gornoj Obriježi nedaleko Pakraca bio je posebno potresan trenutak. Darko Mercluft tog je 6. listopada prije točno trideset godina vozio u automobilu oca (također pripadnika ZNG-a) i majku. U Gornjoj Obriježi upali su u zasjedu postrojbe Kozaračkog bataljuna iz Prijedora koji je bio u sastavu Banjolučkog korpusa. Otvorili su vatru na njih. Otac je pogođen u prsa, on i majka ranjeni. On u obje noge i ruku… Prije nego je iskrvario biva zarobljen od časnih pripadnika JNA koji su ga odvezli u bolnicu u Bučje gdje mu je amputirana ruka.

Dan prije ta postrojba JNA zauzela je „cestu spasa“. Naime, iz Pakraca i u Pakrac moglo se samo kroz Prekoparku preko Gornje Obriježi za Kutinu. U zasjedu su upadali civili i postrojbe koje su iz Pakraca kretale u pomoć. Tu je poginuo i zapovjednik obrane grada Stjepan Širac.

Taj 6. listopada 1991. s ukupno 23 žrtve i 12 ranjenih najkrvaviji je dan u obrani grada tijekom Domovinskog rata.

Pokraj kapelice na mjestu stradavanja danas su tim povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće. Bili su tu članovi obitelji poginulih i stradalih, članovi braniteljskih udruga Pakraca i Lipika, ali i brojnih drugih gradova čiji su se ratnici borili na tom prostoru. Svoje su izaslanike poslali i Predsjednik Republike, premijer i predsjednik Sabora.

Povijesni izvori kažu da je bitka za Batinjane bila najkrvavija bitka na pakračkom ratištu u Domovinskom ratu. Hrvatskim je snagama trebalo nekoliko dana da deblokiraju tu prometnicu i oslobode Pakrac iz potpunog okruženja.

Ipak, obranjen je Pakrac koji je žestoko napadan i bio u potpunom okruženju i kojem je prijetila sudbina Vukovara. Taj će dan ostati zapamćen, ne samo po izuzetnoj žrtvi hrvatskih branitelja, nego i kao organizirano napadano djelovanje pakračkih dragovoljaca. Naime, toga su dana pakrački branitelji odbili neprijateljske napade, ne obrambenim, nego napadnim djelovanjem.

Bitka za Batinjane prekretnica je i uvod u pravu bitku za Lipik i Pakrac.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević polaže vijenac
Brojni uzvanici na komemorativnom skupu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!