Kreativni Duje (8) svojom je gestom ovih dana dirnuo mnoga srca i svoje Daruvarčane učinio ponosnima do neba!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Osmogodišnji Duje iz Daruvara ovih je dana dokazao da ima veliko srce. Svoje kreacije ukrasnih kamenčića Duje je odlučio pokazati na prvom Ginko sajmu pri čemu mu je veliku podršku dala mama Marijana Jenkač Dželajlija zvana Maja, također poznata daruvarska kreativka.

– Došao sam na ideju da oslikavam kamenčiće zato što mi je ukrašavanje bilo jako zanimljivo. Nađem kamenčiće, mama mi kupi ukrase poput malih očiju, markere, naljepnice, šljokice, ljepilo i onda ih ukrašavam. Mama mi je rekla u devetom mjesecu da će u Daruvaru biti jedan sajam na kojem ću svoje kamenčiće moći i prodavati – rekao je Duje.

No, nesebični Duje zaradu od prodaje kamenčića nije stavio u džep. Kako je Duje veliki ljubitelj životinja, on je svoju zaradu od 400 kuna pretvorio u dobrovoljne priloge za utočište za životinje “Grgin konak”.

– Sve je krenulo od toga što me je Duje prije nekoliko dana iznenadio izjavom da nikada nije uživo izbliza vidio kravicu. Sjetila sam se tako te udruge i načina na koji to možemo riješiti. Kontaktirala sam ih, vidjela sam da imaju brojne životinje, uključujući i kravicu. S time da je Duje odmah došao na ideju da u “Grgin konak” nosimo i puno hrane kada je vidio koliko se tamo životinja nalazi – rekla je Jenkač Dželajlija.

Da cijela priča bude još plemenitija, Duje je na dan održavanja Ginko sajma imao i rođendan.

– Razgovarala sam s Dujom želi li umjesto poklona da mu prijatelji donesu hranu za životinje i on se složio – kaže Dujina mama.

– Prikupili smo 403 kune, ali smo u trgovini potrošili 100 kuna. Kada se to zbroji, bilo je oko 500 kuna. Kada smo odnijeli hranu i deke u utočište, vidio sam magarce, svinje, jarce, purane, rodu, lisicu, kravice, ljamu, galeba, zečeve, papagaja – kaže Duje kojeg je papagaj prilikom upoznavanja gricnuo za prst.

U utočištu su bili oduševljeni jer tek dva puta mjesečno imaju nabavu hrane.

– Isto tako, jednom naprave neku radionicu na kojoj izrađuju, primjerice kućice za ptice, a jednom mjesečno imaju i dane otvorenih vrata. Dujina gesta da se odrekne poklona i zarađenih novaca na kamenčića, jako ih je obradovala – rekla je Maja.

Prolaznici Ginko sajma također nisu skrivali oduševljenje.

– Rekli su mi da im se sviđaju moji kamenčići – rekao je Duje te dodao da će se ukrašavanjem nastaviti baviti i dalje.

– Zaista su svi bili oduševljeni, ali moram naglasiti da sam i ja sama bila jer sam mislila da će se, posebno za rođendanske poklone, predomisliti. No, nije se predomislio. Tako da sam ja od pozivnice za rođendan na kraju napravila cijelo pismo u kojem sam objašnjavala o čemu se radi. Prikupili smo pun auto hrane, a u dogovoru s utočištem prikupljene su i deke koje će im sada dobro doći za zimu. Bilo je tu i raznih posudica, pijesak za mačke. Još su Dujini prijatelji napravili crteže s potpisom što smo složili u čestitku te odnijeli u “Grgin konak” – zaključila je Maja.

Duje je pokazao veliko srce, a njegova mama Maja nada se da će njegova priča potaknuti i ostale roditelje i djecu na takvu pohvalnu gestu odricanja. Bravo za Duju!


FOTO: Facebook Marijana Jenkač Dželajlija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!