16 novih majstora obrtnika kao potvrda pozitivnog trenda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Županijsko obrtništvo je i u ova najkriznija vremena uspjelo zadržati pozitivan trend rasta broja obrta što je na dodjeli majstorskih diploma pozdravio župan Marko Marušić.

-48 više obrta imamo ove godine nego prošle, a razlog za optimizam budi što je u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani otvoreno 37 obrta više – rekao je Marušić.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je sada 1229 obrta. Međutim, ono što brine je dobna struktura jer nedostaje mladih.

-Sve više nas ima u najmanju ruku sredovječnih, ako ne i starijih u statistici. Mladi ljudi su dobrodošli, donijet će neku novu energiju i održati našu organizaciju – ističe predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić.

Veseli stoga današnjih 16 uručenih majstorskih diploma koje su otišle mahom u ruke mladih obrtnika. Među njima je i Matija Huklin koji vlastiti instalaterski obrt ima već šest godina, prvi majstorski ispit je položio 2014., a sada i onaj za vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije. Posla ima, ali majstorska diploma će mu, kaže, dobro doći.

-Majstorski ispit dosta znači jer mušterije pitaju imam li školu tako da diploma puno znači za posao – kaže Huklin.

U posljednjih deset godina su u Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije promovirana 263 majstora obrtnika, najviše – 52 je frizera, a nije promoviran niti jedan trgovac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!