Ovoga vikenda ne propustite nikad bogatiji Slavonski banovac!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – U tijeku su završne pripreme za 12. sajam „Slavonski banovac“ koji će u Pakracu biti održan ovog vikenda uz brojne zabavne i edukativne sadržaje za djecu i mlade, izložbeno-prodajne štandove, kulturno-umjetnički program, 6. natjecanje u kuhanju graha – Grahfest, Eno-gastro prezentaciju Udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske, srednjevjekovni program uz „Bitku za kovnicu novca“ i ponudu u krčmi „Kod veprove glave“ te večernju zabavu uz tamburaški sastav „Satir“.

Sajam i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore. Sajam će biti održan na otvorenom, u Ulici Matice hrvatske te na dijelu novoobnovljenog središnjeg Trga bana Jelačića, a organizator i ovim putem poziva i moli posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, sukladno Odluci Stožera CZ RH.

Sajamski program započinje u petak 15. listopada „Dječjim poslijepodnevom na šetnici“. Djecu, mališane i najmlađe Pakračane će na dijelu gradske šetnice kod ureda Turističke zajednice već od 16 sati zabavljati članovi „MAK Teatra“ iz Zagreba, a u sklopu bogatog srednjevjekovnog programa za djecu biti će organizirana Viteška radionica kao i kazališna predstava „Mačak u čimama“. U večernjim satima, na novouređenom središnjem gradskom Trgu bana Jelačića, će biti upriličen vatreni fire show, a posjetitelje će zabavljati MAKovi lakrdijaši, iluzionisti, hodači na štulama, žongleri.

U subotu 16. listopada već od 10 sati ćete moći razgledati, degustirati i kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na 80-ak izložbeno-prodajnim štandovima, a osim lokalnih proizvođača, u Pakracu će se predstaviti izlagači iz cijele kontintentalne Hrvatske od Varaždina i Zagreba, preko Bjelovara, Daruvara, Nove Gradiške i Požege pa sve do Osijeka i Vukovara.

Muzeja grada Pakraca, Gradska knjižnice Pakrac i njihovi volonteri organiziraju „Dječji kutak“ koji će biti postavljen na središnjem gradskom Trgu bana, a od 11 sati najmlađe očekuju zabavne kreativne radionice kao i mali čitateljski kutak uz mjesto za odmor i igru. Djeca i mladi će većinu vremena u subotu provesti upravo na prostoru Trga bana Jelačića jer će ondje biti postavljen luna park s vrtuljcima i napuhancima i raznim drugim zabavnim sadržajima.

Središnja svečanost otvorenja ovogodišnjeg Sajma na rasporedu je u 13 sati u velikom šatoru, a u prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupiti će mališani Dječjeg vrtića “Maslačak“, učenici Osnovne glazbene škole Pakrac, učenici nižih razreda osnovne škole „Braća Radić“ iz Pakraca i učenici područne škole Prekopakra te članovi „Češke besede“ iz Prekopakre.

Nastup na ovogodišnjem 6. po redu Grahfestu – natjecanju u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika prijavilo je do sada 85 ekipa iz cijele Hrvatske. Okupljanje sudionika i podjela namirnica počinje od 14 sati, a organizator osigurava grah, suho meso, kruh, pregaču, stol i 20 porcija. Kuhanje službeno započinje u 15 sati i traje do 18 sati. Proglašenje 20 najuspješnijih kuhara graha zakazano je za 20 sati. Uz 10-litarske kotliće za kuhanje graha te vino Ćasić kojim će biti nagrađena 3 najuspješnija graha, onaj s najviše bodova osvojiti će i dvodnevni odmor za 8 osoba u kući za odmor „Ivana“ u Pakracu.

Zahvaljujući suradnju UO Pakraca i Lipika s kolegama obrtnicima iz cijele Hrvatske, i ove subote će biti organizirana i Eno – gastro prezentacija udruženja obrtnika, a uz ekipu iz Kaštela, sudjelovati će obrtnici iz Ludbrega, Metkovića, Novog Marofa, Vukovara, Vrbovskog i Crikvenice.

Bogatu gastro ponudu dodatno će obogatiti i hrvatski branitelji Pakraca i Lipika koji će od jutarnjih sati na prostoru Tržnice peći tele teško oko 120 kilograma. Na Sajam stižu i njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela zajedno s obrtnicima iz Metkovića i to s posebnom atrakcijom – velikom tunom koja će biti izložena od prijepodneva, a naši gosti iz Dalmacije će je na licu mjesta filetira, pripemati, peći i besplatno posluživati građanima.

S autohtonom gastro ponudom tradicionalno će se predstaviti i pripadnici talijanske, mađarske, srpske i češke nacionalne manjine koji žive i djeluju na ovom području.

Dio službenog dijela ovogodišnjeg programa Sajma je i proglašenje pobjednika 12. županijskog ocjenjivanja kvalitete meda koje će biti održano u 16 sati.

Ukusno će se jesti i u krčmi „Kod veprove glave“ koju će na Sajmu upriličiti članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik. U ponudi će biti više predjela, glavnih jela, priloga, salata i deserata koji će biti ponuđeni u čak 5 različitih jelovnika. Čarobni zalogajčić (pileća jetrica u slanini na žaru), Đukino bijelo (bikova jaja u slanini na žaru), Juha od gljiva, Čorba od Ribe (čorba od nezimice-divlje svinje), Hajdučki ćevap (svinjetina, teletina, slanina, luk), Veprova dildača (veprovina na kotlovini), Pohani šaran, tu su još i prilozi grah saganlija i knedle od kruha, zatim kupus salata, domaći kruh i nekoliko vrsta kolača.

Kao i ranijih godina i ove će platežno sredstvo u krčmi biti kovanice Slavonskog banovca koje će biti kovane u sklopu same krčme, u organizaciji Muzeja Grada Pakraca, što je također važan dio promotivno-turističke ponude ovogodišnjeg Sajma.

Važan dio sajamskog programa su i ostali srednjovjekovni sadržaji i prikaz života iz toga doba koji će biti upriličen od 13 sati. Uz već spomenutu krčmu „Kod veprove glave“ i kovanje Slavonskih banovca bit će tu i prikaz srednjevjekovnog oružja, izrade kovanih noževa, demonstracija mačevanja, prikaz sprava za mučenje, a uz domaće vitezove i streličare Slavonskog banovca, gosti Sajma su i članovi „Reda vitezova Ružica grada“ iz Orahovice i članovi Udruga „Anno domini“ iz Koprivnice.

Kulminacija srednjovjekovnog programa predviđena je za 18 sati kada će biti upriličena tradicionalna i za gledatelje uvijek posebno atraktivna „Bitka za kovnicu novca“, a u 19 sati slijedi srednjovjekovni vatromet!

Treba spomenuti da će u subotu 16. listopada od 10 do 16 sati biti otvorena vrata Muzeja vojne i ratne povijesti.

Večernji dio programa rezerviran je za koncert Tamburaški sastav „Satir“ koji će od 21 sat biti održan u velikom šatoru.

Zahvaljujući Hrvatskom radiju i emisiji „Svakom loncu poklopac“ za sajam „Slavonski banovac“ će se čuti diljem Hrvatske jer će od 10 do 12:30 iz Pakraca biti emitirana emisija uživo na 2. programu Hrvatskog radija. Voditelj emisije je Mirko Fodor koji će biti i voditelj cjelodnevnog programa Sajma, sve do večernjih sati i proglašenja pobjednika Grahfesta!

Sve novosti vezane uz ovogodišnji Sajam Slavonski banovac pratite na Facebook stranici: https://www.facebook.com/Slavonski-banovac-1300649423302178 i na stranici www.pakrac.hr

Ako već niste, preostaje vam još samo rezervirati ovaj vikend za dolazak u Pakrac na 12. sajam „Slavonski banovac“, najveći sajam kontinentalnog dijela Hrvatske!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!