I prekrasni lipicanci podnijeli su težak ratni križ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Lipičani su jučer obilježili 14. obljetnicu povratka svojih lipicanaca. Prekrasni konji, ponos Slavonije, u jeku ratnih zbivanja 1991. doslovno su oteti i preko BiH odvedeni u Srbiju. Prije toga, u granatiranju Lipika, ubijeno je 30-ak tih plemenitih životinja, a preko granice ih je odvezeno 80-ak. Godinama je trajala borba za njihov povratak u domovinu, što se konačno i dogodilo u noći s 12. na 13. listopada 2007. godine. Vraćeno je 66 grla. Životinje su bile u užasnom stanju, izgladnjele i iscrpljene. Srećom, s godinama se ergela oporavila i danas na njoj ponosno koračaju 74 grla. Ove godine ondje je zabilježen pravi baby boom, na svijet je stiglo 16 ždrjebadi. Svi oni uskoro će dobiti novi dom jer su kroz državni Projekt Slavonija osigurana sredstva za izgradnju nove ergele.

Prekrasni lipicanci ponos su Lipika i mještanima jako puno znače. Potvrđuje to i jedinstveni mural koji su im za 10. godišnjicu povratka izradili članovi Udruge djece branitelja Pakrac – Lipik. UZ sliku lipicanca, ispisali su poznati stih iz pjesme Krunoslava Kiće Slabinca – ‘I kada su konje tukli, znaj da nisam plak’o’. Ovih dana, uoči nove godišnjice povratka, taj je mural osvježen.

Godišnjicu su obilježili i na samoj ergeli, počast lipicancima odali su predstavnici Udruge Lijepa naša, Grada Lipika i drugi građani.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!