Raste broj pacijenata u bjelovarskoj bolnici, postotak necijepljenih među njima je zabrinjavajući

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVARSKA – Epidemiolozi su ovih dana izvijestili kako smo na vrhuncu četvrtog vala epidemije koronavirusa. U bjelovarskoj Općoj bolnici drže fige da je zaista tako te da broj hospitaliziranih pacijenata, koji posljednjih tjedana stalno raste, neće rasti i dalje. U prosjeku ih je ondje svakog dana oko 35. Jučer ih je bilo 40.

-Ako te brojke uspoređujemo s vrhuncem trećeg vala epidemije, koji nas je pogodio prošle zime, kada smo imali 60 do 70 pacijenata, možemo reći da je ovo ipak povoljnija situacija – kazala nam je šefica Odjela infektologije u bjelovarskoj Općoj bolnici dr. maja Majetić-Sekovanić. Ono što liječnike zabrinjava jest klinička slika određenog broja pacijenata zbog kojih dio njih završava na respiratoru, a posljednjih dana bilo je i slučajeva prebacivanja pacijenata u Zagreb, kako bi im se život pokušao spasiti priključivanjem na ECMO aparate, odnosno aparate za izvantjelesnu oksigenaciju.

Među pacijentima ima ljudi svih životnih dobi.

-Tu ima i mlađih ljudi. Doduše, njih je najmanje, ali u odnosu na prethodni val ih je više s težim kliničkim oblicima, koji se ne mogu riješiti kod obiteljskog liječnika. Ipak, najviše je stare populacije i pacijenata srednje životne dobi – otkriva dr. Majetić-Sekovanić.

Dodaje kako je uglavnom riječ o pacijentima koji otprije imaju odrađene komorbiditete, a većina hospitaliziranih – nije cijepljena.

-Među pacijentima koji završe u bolnici svega je pet do 10 posto onih koji su cijepljeni. Necijepljeni, nakon što im bude bolje, mahom govore kako će se cijepiti, štoviše pitaju mogu li to učiniti odmah – kaže dr. Majetić-Sekovanić.

Stoga iz bolnice apeliraju na sve građane koji to još nisu učinili da se svakako cijepe. Preporuka je i da oni koji su cijepljeni dodatno pojačaju imunitet trećom dozom cjepiva. Prednost će kod cijepljenja trećom dozom imati imunokompromitirane osobe, stariji i nemoćni te zdravstveni djelatnici. No, cjepiva bi trebalo biti dovoljno za sve koji se odluče docijepiti.

-Cijepiti se treba jer pandemija još uvijek traje i pitanje je do kada će trajati. Stoga za cijepljenje nikad nije kasno – smatra dr. Majetić-Sekovanić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!