Dr. Čatipović: Majka i dijete devet su mjeseci jedna duša i tijelo, nezamislivo je odvajati ih nakon poroda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – I dok čekamo komentar bjelovarske bolnice o aferi “odvajanje novorođenčadi od majki zbog koronavirusa”, odlučili smo provjeriti koliko je zapravo važan prvi kontakt majke, takozvani prvi, zlatni sat. Podsjetimo, OB Bjelovar među rijetkim je bolnicama u Hrvatskoj koja prakticira odvajanje novorođenčadi od majki nakon poroda i to, ili zbog pozitivnog testa na Covid ili zbog nalaza testa koji nakon poroda još nije stigao. Tu činjenicu ovih su nam dana potvrdile brojne majke, iako su iz bjelovarskog rodilišta prošli mjesec tvrdili da se to ne radi.

Poznata bjelovarska pedijatrica dr. Marija Čatipović odbila je komentirati aktualni slučaj iz bolnice i jedino što je pristala kao promicatelj dojenja bio je komentar o značaju dojenja za majku i dijete. Dr. Čatipović članica je i nacionalnog povjerenstva za dojenje pri Ministarstvu zdravstva i bez svih informacija ne želi davati izjave o bilo kojem posebnom slučaju pa tako ni bjelovarskom.

– Ne možemo ni pretpostaviti koliko djetetu teško padne odvajanje od majke. Devet mjeseci su jedna duša i jedno tijelo, a onda ih se odvoji u drugu prostoriju. Kao majka mogu reći kako sam se ja osjećala kada nije bilo rooming-ina u rodilištu i djeca su se odvajala. Znam da sam cijelo vrijeme bila uznemirena i nisam dobro spavala. Tek bih zaspala nakon što sam dobila dijete na prsa – priča nam doktorica Čatipović.

Dodaje Čatipović da nije dobro za dijete da se nakon idealnog okruženja maternice, ono odvoji u neku drugu prostoriju. Problem odvajanja djeteta od majke je i odgađanje potrebnog prvog dojenja.

– Meni je to nezamislivo. Smatram da majka i dijete trebaju biti zajedno kako bi se osjetio kontakt kože na kožu. Potrebno je da dijete nađe bradavicu i počne sisati te da se taj prvi podoj obavi još u rađaoni. Naučno je dokazano da ta djeca inače bolje prihvaćaju dojku, prije dođe više mlijeka, a dojenje je kasnije uspješnije. Kada mi majka kaže da je morala izaći iz kuće jer je morala nešto obaviti, uvijek kažem da se dijete ne ostavlja samo ili da ga uvijek ima uz sebe. Postoji mogućnost hranjenja na špricu ili čašom, ali nikako ne na bočicu jer to jako zbunjuje dijete – rekla je Čatipović.

Kako nam je jedna od majki Iva Atlija u prijašnjem članku o ovoj temi rekla, upravo se u OB Bjelovar odvojena novorođenčad hrani na bočicu što uzrokuje teško privikavanje kasnije na dojku.

Što se tiče samog Covida i pandemije, straha, kaže doktorica, nema.

– Iako i sama učim iz prakse, iskustva o dojenju su meni dobra. Imala sam par slučajeva pozitivnih majki kojima sam rekla da samo nastave dojiti, sve je bilo u redu. Majkama smo također savjetovali i da se cijepe i opet je sve bilo u redu. Sve su to zapravo smjernice koje se mogu naći na stranicama UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije i HZJZ-a – kaže.

Ono što na kraju krajeva najviše štiti i brine o našem opstanku je priroda.

– Naravno da se trebamo pridržavati mjera, ali mislim da bismo ipak prirodi trebali prepustiti više odluka. I majčino mlijeko je prirodan dar koji samim time može stvoriti i svojevrsna antitijela. Logičan mi je to slijed još nekih davnih sisavaca kroz bilijune godina – zaključuje Čatipović.

Zašto u bjelovarskoj bolnici nije prirodno ostaviti majku uz dijete nakon poroda, nadamo se da ćemo saznati uskoro u njihovom odgovoru na naš upit. Tada će se za afera koja je razljutila mnoge trudnice i majke, možda iznaći neko rješenje. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!