‘Vrtovi duginih boja’ roman je pisan za djecu, ali trebaju ga pročitati i odrasli

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Djelo koje zrači i odiše toplinom. Tim je riječima prof. Stjepan Hranjec, predsjednik povjerenstva za dodjelu književne nagrade ‘Mato Lovrak’ opisao ‘Vrtove duginih boja’ Slavice Sarkotić. Upravo je to književno djelo odabrani kao najbolje među 20 pristiglih na ovogodišnji natječaj te zaradilo titulu najboljeg dječjeg romana objavljenog u 2020. godini. Priča je to o dječaku Tihomiru, učeniku šestog razreda, koji s obitelji seli kod bake i djeda u prigradsko naselje. Ima stariju sestru Anđelu, osmašicu s posebnim potrebama. Autorica u ovo knjizi čitatelja podsjeća na različite ljudske vrijednosti, ljubav prema prirodi, bližnjima, osobama s posebnim potrebama, na važnost obitelji.

-Ispripovijedan krajnje pitkim diskurzom primjerenim dječjem iskustvu, isto takvom strukturom, ovaj tekst je dojmljiva, topla i iskrena poruka o snazi ljubavi koja prožima sav naš život. Posvema je stoga ovo djelo zaslužilo da se nađe u rukama, ali i srcima malih, mladih čitatelja. Ali, svakako i njihovih roditelja i baka i djedova, zbog temeljne svrhe kojoj književna riječ udovoljava: da otvara srca, da budi ljubav prema bližnjemu – istaknuo je prof. Hranjec na jučerašnjoj dodjeli nagrade u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Velikom Grđevcu. Uz prof. Hranjeca, u povjerenstvu bile i Lovorka Pralas i Diana Zalar.

Zadovoljstvo zbog primljene nagrade nije krila autorica Slavica Sarkotić.

-Informirala sam se tko su prijašnji dobitnici nagrade ‘Mato Lovrak’ i kad sam vidjela o kojima je autorima riječ, mogu samo kazati da ću ovu nagradu primiti ponosno, ali prije svega ponizno. Jer to su zaista velika imena naše književnosti – kazala je Sarkotić, otkrivši kako piše već pola stoljeća, no ‘Vrtovi duginih boja’ njezin su prvo roman za djecu.  Inače je čitav radni vijek provela u zdravstvu. Dodala je kako će joj nagrada ‘Mato Lovrak’ biti poticaj za daljnje književno stvaralaštvo.

‘Vrtove duginih boja’ izdala je kuća Alfa, na dodjeli su bili i predstavnici Općine Veliki Grđevac i Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su, uz Ministarstvo kulture, glavni pokrovitelji dodjele nagrade koju velikogrđevačka škola organizira još od 1993. godine. Nagrada se dodjeljuje u sklopu Lovrakovih dana kulture koji su poznati po brojnim manifestacijama i sadržajima. Većina njih ove je godine izostala zbog epidemiološke situacije, a svi okupljeni su izrazili želju i nadu da će se to do iduće godine promijeniti


PODIJELI S PRIJATELJIMA!