Nadam se da će nova županijska vlast preispitati način na koji su se trošili milijuni za umirovljeničke udruge!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sa 17 tisuća kuna, koliko se 2013. godine izdvajalo za projekte umirovljeničkih udruga na području Bjelovarsko-bilogorske županije, u osam godina vladavine Damira Bajsa, taj je iznos porastao na 1,2 milijuna kuna. Drugim riječima, novac proračunskih obveznika umirovljenicima se dijelio šakom i kapom. Udruge bi se obično javljale na pozive Županije sa svojim projektima čiju provedbu nitko nije provjeravao, tvrdi jedan od najglasnijih županjskih umirovljenika, novopečeni predsjednik županijske Stranke umirovljenika i bivši Bajsov koalicijski partner, Siniša Glavaš.

-Nadam se da će nova županijska vlast voditi više računa u tome jer je upitno na koji se način trošio novac koji su udruge dobivale od Županije. Imam informaciju da je većina tih sredstava potrošena jena naknade predsjednicima i potpredsjednicima udruga koje u prosjeku iznose stotinjak eura mjesečno – tvrdi Glavaš. To znači, dodaje, da bi u situaciji kad bi neka udruga dobila, primjerice, od Županije sredstva za neki izlet, članovi udruge i dalje izlet morali platiti sami.

-Dodatni problem leži u činjenici što članstvo u tim udrugama ne čini ni 20 posto ukupne umirovljeničke populacije. Što je, dakle, s preostalih 80 posto umirovljenika u županiji. Kako se njima pomoglo? Nikako – kaže Glavaš koji je o tom problemu javno govorio i sa županijske govornice, kao županijski vijećnik.

Siniša Glavaš

-U više sam navrata govorio bivšem županu kako bi bilo puno pravednije da Županija svakom umirovljeniku, bez obzira na to je li član neke udruge ili ne, osigura božićnicu i uskrsnicu. Pa makar se radilo samo o stotinu kuna. Vjerujte mi, ljudima to puno znači. Međutim, on nije imao sluha za taj prijedlog i sredstva su i dalje odlazila samo udrugama, odnosno povlaštenim pojedincima. Što baki Kati iz Tomašice znači što je neka udruga iz Garešnice dobila određena sredstva, kad ona od toga nije vidjela ni lipe – kaže Glavaš, koji ističe kako je bio i jedini od svih Bajsovih vijećnika koji je u prošlom mandatu glasovao za HDZ-ov amandman da se umirovljenicima isplate božićnice.

-Da nisam to učinio, pljunuo bih na sve ono o čemu sam čitavo vrijeme govorio u Županijskoj skupštini. Žalosno je što to nisu učinili Željko Held i Zlatko Barila, koji također tvrde da se zalažu za umirovljenike – kaže Glavaš.

Dodaje kako je bivša županijska vlast bila gluha i za druge njegove prijedloge vezane uz umirovljeničku populaciju.

-Predlagao sam i otvaranje pučke kuhinje za socijalno ugrožene umirovljenike, socijalne trgovine, ugradnju liftova u zgrade u kojima žive uglavnom umirovljenici, što se prije nekoliko godina moglo realizirati uz pomoć europskih fondova. Za svaku od tih ideja su mi rekli da su super, ali nikada nitko nije pokazao interes da ih provedemo u djelo – kaže Glavaš.

Dodaje kako se nada da će nova županijska vlas imati više sluha za stvarne probleme umirovljeničke populacije te vjeruje da se novac koji se sada izdvaja iz proračuna za udruge može puno pametnije iskoristiti. Pritom bi partner županiji, tvrdi, trebala biti županijska Matica umirovljenika koju baš ovih dana čekaju izbori. U posljednjem mandatu vodio ju je Željko Held, također Bajsov bivši koalicijski partner koji se, kako nam je sam potvrdio, ponovno kandidirao za mjesto predsjednika. Hoće li imati protukandidata, trebalo bi se znati nakon današnje sjednice Izvršnog odbora.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!