Dobre vijesti za poduzetnike BBŽ – skaču potpore za projekte do 25 posto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izjavila je u petak u Osijeku kako će podjela Hrvatske na četiri statističke regije omogućiti veće potpore poduzetnicima, a planovi industrijske tranzicije omogućit će ulaganja u strateške gospodarske grane u tim regijama. Sastanku je nazočila i zamjenica župana BBŽ Marija Jungić.

Nakon sastanka Koordinacijskog vijeća regije Panonska Hrvatska, ministrica Tramišak je podsjetila kako je Hrvatska, po NUTS 2 nomenklaturi, podijeljena na četiri regije, koje su statističkog tipa, ali imaju svrhu privlačenja investicija iz fondova EU na određeno područje.

Panonsku Hrvatsku uz Osječko-baranjsku županiju čine Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija.

Istaknula je kako će po novoj karti regionalnih potpora, koja stupa na snagu od 1. siječnja 2022. poduzetnici s područja regije Panonska Hrvatska imati 25 posto veće potpore nego do sada.

Za male poduzetnike potpore će biti 70 posto, za srednje 60 posto, a za velike 50 posto, kada se budu javljali na natječaj za ulaganja u materijalnu ili nematerijalnu imovinu, razvoj poslovanja, izgradnju proizvodnih pogona ili kupovinu opreme.

Naime, prije tri dana Europska komisija odobrila je kartu Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027.

Na regionalnoj karti Hrvatske definirane su hrvatske regije koje imaju pravo na regionalnu investicijsku potporu te je za svaku od njih utvrđen maksimalni intenzitet potpore. Intenzitet potpore maksimalni je iznos državne potpore koji se može dodijeliti po korisniku, izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja.

Navedenom kartom utvrđena su područja na kojima se mogu dodjeljivati državne potpore koje potiču gospodarski razvoj područja s niskim životnim standardom ili velike nezaposlenosti te njihov maksimalni intenzitet.

Ministrica Tramišak u Osijeku

Ranije izvršena podjela RH na dvije NUTS regije pokazala se tijekom primjene neadekvatnom i nepravednom za vođenje regionalne politike obzirom da je intenzitet potpore bio 25% bez obzira na regiju ulaganja. Primjerice regija Kontinentalna Hrvatska sastojala se od 14 županija koje su međusobno vrlo različite, posebice u smislu njihovih socioekonomskih prilika i budućeg razvoja, te su županije ostvarivale nižu stopu regionalnih potpora u odnosu na stvarni BDP po stanovniku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!