Ipak 324 euro milijuna za bolnicu! Ali ne bjelovarsku…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U državni proračun sjelo je potkraj rujna 6,14 milijardi kuna predujma koje je uplatila Europska komisija, odnosno 13 posto ukupne omotnice iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti za koje Vlada ima definiranu dinamiku trošenja i provedbe pojedinih mjera, rekao je presretni ministar financija Zdravko Marić jer takve uplate u državnu blagajnu ne sjedaju svaki dan. Odobreni novac čak je 12 posto našeg BDP-a i po tome je Hrvatska prva među članicama EU.

Silni milijuni velika su prigoda za gospodarstvo, ali i lokalnu zajednicu. Sad ili nikad, vrijedi za mnoge. Marić do kraja godine očekuje najmanje 50-ak projekata, koji su već u visokoj fazi dovršenosti. Tko će dobiti ta sredstva ovisit će o natječajima i ispunjenju kriterija za dobivanje novca.

Ursula von der Leyen i Andrej Plenković

“Slična stvar je i s vodnim gospodarstvom, to je područje iz djelokruga javnog sektora, a najveći naglasak je na vodoopskrbnoj mreži, jedan dio i na odvodnji, namjera je da se krene i s tim jer se radi o projektima koji mogu biti realizirani u idućih godinu dana”, rekao je Marić. Kreću i natječaji za izgradnju vrtića, a početkom iduće godine ići će i za osnovne škole. Po njemu, jako je važno i područje pojedinačnih projekata, recimo autonomnih vozila u kompaniji Rimac.

Do kraja godine ili početkom iduće će se raspisivati i dodatni novi natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava i za energetsku učinkovitost i daljnju zelenu transformaciju, a komponenta koja će i iz ovog predujma imati svoj određeni udio, sukladno dinamici trošenja, vezana je uz potres.

Bjelovar i županija nisu imali potres, ali žele vrtiće, škole, rješenje vodoopskrbe i odvodnje, prometnu infrastrukturu, hladnjaču, terme u Korenovu… Imamo li i spremne projekte? Grad Bjelovar ima one ključne, ali Županija još “šteka”. Ideja i planova koliko hoćeš, ali gotovih projekata malo.

Ministar financija poručuje da u provedbi projekata sve ima svoje rokove, a da su brzina i efikasnost ključ, priznavši kako je naš Zakon o javnoj nabavi najkompliciraniji u EU, da ga treba revidirati i vidjeti kako se određene procedure mogu unaprijediti.

Država i ministarstva u mnogočemu kasne, čekaju se objave natječaja, ali neki već kreću. Za odvodnju i vodoopskrbu 4 milijarde, odlaganje otpada milijarda, vrtiće 1,6 milijuna, osnovne škole 2,28 mil… Ono što građane Bjelovarsko-bilogorske županije možda najviše boli je najava financiranja “Izgradnje i opremanja centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin” s 324.467 milijuna kuna. Ne boli to sugrađane jer su zavidni Varaždincima, već zbog načina kako je moguće doći do nove bolnice, k tome još i opremljene. Samo je bivša Bajsova županijska vlast vikala kako sve može sama!? A moglo se drukčije baš kako su napravili Puljani, sada Varaždinci, a sutra Osječani. Novi župan treba učiniti čudo da svaki preplaćeni kubik betona bolnice ne plate jedino građani naše županije.

Sutra: Što spremaju Bjelovar i BBŽ u lovu na europski novac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!