Natjecanje iz informatike garešničkim učenicima donijelo vrijednu titulu – Dabra!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Međunarodna inicijativa Dabar je osmišljena za promicanje informatike i računalnog razmišljanja kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja, a od 2016. u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji. Natjecanje se ove godine provodilo od 8. do 12. studenog, a uz ostale škole i učenike, u natjecanju su sudjelovali i učenici 2. B razreda Osnovne škole Garešnica. Njihova učiteljica Andreja Kovač otkriva što sudjelovanje donosi djeci.

– Sudjelovanjem u “dabru” učenicima se želi pokazati da računalo nije samo igračka i da ga ne koriste samo za društvene mreže i gledanje filmova. Već je to izvor zanimljivih i logičkih zadataka koji informatiku čine uzbudljivijom – rekla je Kovač.

Inače, natjecanje se organizira u pet kategorija – mikrodabar je za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, milidabar za učenike trećeg i četvrtog razreda, kilodabar za učenike petog i šestog razreda, megadabar za učenike sedmog i osmog razreda dok je gigadabar za učenike srednje škole.

Na razini same osnovne škole u natjecanju je sudjelovalo 18 učenika i to u tri kategorije – mikrodabar, milidabar i kilodabar. Važno je naglasiti da učenici koji ostvare 10 posto najboljih rezultata osvajaju tako zvanu diplomu “zlatnog dabra”. Jedan od njih je i Marko Ljubić koji će reći kako mu je bilo na natjecanju.

– Bila su dobra pitanja i nije mi bilo teško. Roditelji su mi rekli da je to super, bili su ponosni na mene – rekao je Marko Ljubić.

Titulom zlatnog dabra “okrunio” se i Dorijan Bosilj.

– Meni su zadaci bili teški, ali imao sam deset bodova od mogućih 12 – rekao je.

Učenici Ivano Vezmar i Marko Kovač također su pokazali znanje informatike.

– Imao sam sedam bodova, mislim da sam mogao i bolje. Natjecanje je bilo online, a sudjelovali smo na računalu iz škole – kaže Ivano.

– Imao sam šest bodova, zadovoljan sam jer mi je ovo bilo prvo takvo natjecanje. Pripremali smo se tako što smo vježbali I kod kuće I u školi problemske zadatke – navodi Marko Kovač.

Super je biti “dabar” te sudjelovati u ovakvom poučnom natjecanju, koje, osim diplome, donosi stečena znanja za buduće školovanje. Čestitamo svim polaznicima! 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!