Za samostalniji život je nužna sustavnija podrška sa svih razina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Međunarodni je dan osoba s invaliditetom kada se posebno ističe koliko je važno osigurati jednake mogućnosti za sve. No, za to nije dovoljno osigurati obrazovne ustanove i rehabilitaciju koja se provodi tek do 21. godine nečijeg života, napominje predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

-Sustav mora odgovoriti što s njima, dakle sustav mora voditi te osobe i te obitelji s dodatnim sredstvima i aktivnostima kako bi mogli živjeti kao svi ostali ljudi, a ne da po završetku škole ostaju s roditeljima – rekao je na konferenciji uz današnji dan Tomislav Novosel.

Tomislav Novosel

Za to je, ističe Novosel, potrebna podrška sa svih razina – od one lokalne do državne. Oni kao udruga kroz brojne projekte zapošljavaju 27 osoba koje pružaju potrebnu pomoć osobama s invaliditetom kako bi im omogućili samostalniji život. No, ne mogu sami, a suradnja s vladajućim strukturama bi mogla biti i bolja. Od Županije priželjkuju osnivanje Povjerenstva za osobe s invaliditetom, a što se tiče gradova – s njima dobro surađuju na način da ne traže puno novca i da nisu dosadni, kaže predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

-Mi recimo u Čazmu godišnje s osobnim asistentima i prijevozom koji tamo obavljamo godišnje unosimo 200 tisuća kuna plus porez na plaće osoba koje tamo rade, a Grad Čazma nama pošalje dvije tisuće kuna pripomoći – navodi Novosel.

Pomaka međutim ne može biti bez većeg razumijevanja s državne razine, a na kojoj se problematičnom pokazala provedba zakona koji su u načelu u redu. U redu međutim nije prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi koji oduzima pravo na osobnu invalidninu osobama s najtežim stupnjem oštećenja s mjesečnim primanjiam većim od četiri tisuće kuna. Time se diskriminira zaposlene osobe s invaliditetom, ali i demotivira mlade u sustavu obrazovanja i pridonosi se njihovoh izolaciji i marginalizaciji, upozorava Pokret osoba s invaliditetom koji zbog toga traži sastanak s premijerom Plenkovićem.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!