Nesebični su i samozatajni, a godišnje provedu tisuće sati pomažući drugima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA/BJELOVAR – Svakog 5. prosinca u svijetu se održava Međunarodni dan volontera, u čemu iznimka nije ni Hrvatska. Doznali smo koliko volontera sudjeluje u radu garešničkog i bjelovarskog Crvenog križa, koliko je njihova pomoć potrebna te koliko se cijeni.

-Volonteri su uistinu temelj i bit i sve ono dobro što Crveni križ ima u svojim temeljima, u svom osnutku. To su ljudi koji su dobri i plemeniti, koji samozatajno samo žele pomoći drugima, i to je njihova sva zadovoljština i plaća – navodi Melita Lozina, ravnateljica Crvenog križa Garešnica. Otkrila je i koliko volontera imaju te na čemu najčešće rade.

-Crveni križ Garešnica ima volonterski tim koji broji 12 djevojaka i žena. One se okupljaju na tjednoj bazi. Imamo tjedne podjele rabljene odjeće i obuće i naš tim se svakog četvrtka okuplja na prihvatu, odnosno podjeli materijalne humanitarne pomoći – kaže. Stalnih volontera muškaraca nemaju, no oni se uvijek iskažu kad je najpotrebnije.

-Kad je bio potres i poplave uključuju se i muškarci, neki preko udruga. Moram ovdje spomenuti članove Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije, dakle sve mahom muškarci koji su se aktivno priključili Crvenom križu kad smo organizirali pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji. Tada smo u tri dana organizirali prihvat i odvoz humanitarne pomoći. Ipak, u našem volonterskom timu su oni na koje Crveni križ Garešnica može računati u bilo koje doba dana, u njih imamo veliko povjerenje i riječ je o dugogodišnjoj odanosti, imamo volontera koji kod nas aktivno volontiraju posljednjih 15-ak godina. Njihova dob je od 30 do 60 godina. To njima više nije obaveza, nego prijateljsko druženje s nakanom da se pruži pomoć potrebitima u najvećoj mogućoj mjeri i to je ono što nas sve nadahnjuje – kaže. Na godišnjoj bazi u garešničkom Crvenom križu evidentiraju više od tisuću sati volonterskog rada.

-Mi smo na svoje volontere ponosni i svakako je prigoda da ih pohvalimo i osobno im zahvalimo, što ćemo mi ispred Crvenog križa Garešnica napraviti u nedjelju uz prigodni domjenak i darivanje jer u velikoj većini svih događanja, akcija i aktivnosti Crvenog križa njihova je uloga neizmjerna. Volonteri su bit svega i tim ljudima mogu reći jedno veliko hvala i pozvati druge da se uključe i okušaju u volontiranju. To je nešto što oplemenjuje i nadahnjuje, lijepo je pomoći drugima. Ponosna sam što u svom svakodnevnom poslu imam priliku pomoći, ali i družiti se s ljudima koji su spremni odvojiti dio svog slobodnog vremena, angažmana, ponekad i benzina. Postoje troškovi volontiranja, ali mi to sve odrađujemo na istinskoj volonterskoj osnovi, bez naknade – ističe ravnateljica Lozina te poziva sve da se okušaju u volontiranju.

-Dobra djela nadahnjuju, ona su nam poticaj u ova ružna i nesretna vremena, učiniti dobro djelo za nekoga je stvarno po mom dubokom uvjerenju iskreno, plemenito, humano, a ako hoćete i domoljubno – zaključuje.

Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar u ovoj je godini moglo računati na pomoć otprilike 120 volontera, govori nam ravnateljica Vida Malek te otkriva u kakvim su sve akcijama sudjelovali.

-Bilo je tu niz raznih aktivnosti u koje su se uključili. Jedna od njih i svakako najveća je ta da je 76 volontera Gradskog društva Crvenog križa sudjelovalo na prikupljanju i sortiranju artikala koje smo prikupili nakon potresa. Ti volonteri su nam se priključili nakon samog potresa i ostali s nama još nekoliko dana poslije na razvrstavanju i sortiranju tih artikala. Druga skupina od 18 volontera u nekoliko je navrata išla na potresom pogođeno područje, oni su sudjelovali u slaganju humanitarnih paketa u samoj Petrinji. Poslije toga smo imali i masovno cijepljenje u bjelovarskojDvorani europskih prvaka gdje je 15 naših volontera pomagalo pri cijepljenju – navodi. U Gradskom društvu Crvenog križa volontiraju podjednako i muškarci i žene, a raspon njihovih godišta je raznolik. Svoje dojmove o volontiranju iz prve je ruke podijelila učenica Medicinske škole Bjelovar, Rea Adžam.

-Moja razrednica je također u Crvenom križu i ona nam je to preporučila. Mene je to jako zanimalo jer će to jednog dana biti i moja profesija, bit ću medicinska sestra i sviđala mi se ideja da provodim dane tamo, da upoznam nove ljude, da se družimo i da pomažem. Naravno da bih i drugima preporučila volontiranje jer može se steći puno novih prijateljstava, poboljšati komunikacija s ljudima i usrećiti ih jer vide da se brinete za njih – ističe Rea koja volontira oko šest mjeseci, a svakako planira i nastaviti s tim.

Dosad je volontirala na masovnom cijepljenju u Dvorani europskih prvaka gdje je mjerila temperaturu građanima, donosila im dezinfekcijsko sredstvo te vodu, ali i provodila vrijeme s njima te ih bodrila.

Samo lijepa iskustva u volontiranju ima i Patricija Kuzmić.

-Sestra i ja smo se odlučile krenuti s volontiranjem prošle godine u veljači ili ožujku kad su se dijelili paketi. Onda smo se javile u Crveni križ, bilo nam je super prvi put pa smo nastavile. Dijelile smo pakete po raznim selima, pa smo u Crvenom križu raspodijelile odjeću. Pomagale smo i pri darivanju krvi, a ja sam prije cijepljenja mjerila temperaturu ljudima. Najbolje iskustvo bilo mi je kad smo dijelili pakete pa su se starije osobe radovale tome kao da smo im donijeli ne znam što, a zapravo je bila riječ samo o sitnici – prisjeća se. Obje ove mlade volonterke svima bi preporučile da se i sami odluče na volontiranje jer ono, kažu, ne oduzima puno vremena, a onima manje sretnima puno znači. I za kraj poruka svima koji razmišljaju o volontiranju, a još nisu sigurni hoće li se na njega odvažiti:

-Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar svim volonterima čestita Međunarodni dan volontera, a svi oni koji se dvoume i žele postati volonteri neka nam se priključe i neka dođu u Crveni križ – poziva ravnateljica bjelovarskog GDCK Vida Malek.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!