Akcijom prikupljanja papira učenici školskoj knjižnici donose nove knjige!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HERCEGOVAC – Ako se vratimo u 2005. godinu, vratili smo se u vrijeme kada je Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac dobila status Eko Škole. Upravo u skladu s imenom kojeg nose, Matična te Područne škole u Palešniku i Ladislavu, počele su dva puta godišnje provoditi akciju prikupljanja starog papira. Bliži nam se kraj godine što znači da su obje akcije već provedene, no ugledavši fotografiju hrpe papira objavljene na internetskim stranicama škole, odlučila sam se bolje upoznati s ovom uvijek hvalevrijednom i nikada dovoljno ponavljanom akcijom.

– U strogom pogledu, svake godine akciju organizira OŠ Hercegovac, ali zapravo je organiziraju koordinatori i voditelji Eko škole – Zrinka Opalički, Barbara Evaj i ja. Kada bi gledali od 2005. godine do ove, prikupljene su jako velike tonaže papira. No, u posljednjoj akciji prikupljeno je oko tonu papira što je i manje u odnosu na prije – rekao je pedagog Juraj Marković.

Moramo naglasiti da inače zajedno Matična i Područna škola prikupe oko tri do tri i pol done papira što je uz spomenutu tonu od zadnje akcije za svaku pohvalu. Reakcije, kako djece tako i roditelja, jako su pozitivne, dodaje.

– Roditelji i djeca sudjelovanjem u akciji počiste tavane i podrume od papira. Stoga se zapravo jako dobro i djeca i roditelji odazovu uvijek akciji. Na kraju to znaju biti hrpe papira ispred škole – kaže.

Iako su se nekada razredi između sebe natjecali tko će prikupiti više papira, sada učenici zajedničkim snagama odrađuju taj posao koji je imao, ali još uvijek, i motivirajuću notu.

– Nekada se gledalo tko je najviše skupio papira pa bi se razredu s najvećom količinom skupljenih papira umanjivala cijena izleta. U novije vrijeme sav nova od donacije ide za knjižnicu, odnosno za nabavu knjiga – dodaje Marković.

Donošenje dobrih ideja čini se da je velika vrlina ove osnovne škole. Pedagog otkriva i koliko je važno da djeca sudjeluju u akcijama u kojima se budi svijest o zaštiti okoliša.

– Jako je važno jer starog papira ima posvuda. Na kraju krajeva, ako samo prođete kroz određeno naselje ili grad, vidjet ćete hrpu papira koji leti na sve strane. Kada bi se samo to što vidimo prikupilo, već bi se napunila jedna vreća, ako ne i više. Automatski će čovjek kroz ovakve akcije razmišljati o planeti zemlji koja je pretrpana otpadom, ne samo papirom, već i drugim otpadom – zaključuje Marković.

Dodajmo ovoj poučnoj poruci da hercegovčanska osnovna škola uz prikupljanje papira prikuplja i elektronički otpad, a obje akcije odvijaju se paralelno.

Učenica sedmog razreda Lea Veseli pridružila se nedavnoj akciji.

– Redovito odvajamo papir, kako u školi tako i kod kuće. U razredu isto tako imamo i kutiju u koju odlažemo papir. Kod kuće je ista stvar, kada su akcije, ako papira ima malo onda ga donosimo sami, a ako ga ima puno onda papir roditelji dovezu do škole automobilima. Jako nas veseli što od prikupljenog papira osiguravamo knjige školskoj knjižnici – rekla je Lea.

I Lea je svjesna koliko je važno recikliranje otpada.

– Recikliranje je važno jer time možemo pomoći očuvanju planeta zemlje. Jedna je planeta zemlja i svi se o njoj trebamo brinuti i pokušati je sačuvati za sljedeće generacije. I naša akcija kao mali doprinos tome pomažu. Malim koracima do cilja, toliko svatko može – zaključuje Lea.

FOTO: Na fotografiji su učenici PŠ Palešnik

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!