Aglomeracija Lipik-Pakrac došla do 109 milijuna kuna odrađenih radova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC, LIPIK – Treća tiskovna konferencija u sklopu projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac” održana je 7. prosinca u konferencijskoj sali Poduzetničkog centra Pakrac. Tema konferencija bila je tijek radova, a govornici su bili Marijana Pierobona, direktora tvrtke Vode Lipik, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, Anamarije Blažević, gradonačelnica Lipika te zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Podsjetimo, projekt je vrijedan oko 192 milijuna kuna od čega se oko 138 milijuna kuna sufinancira sredstvima EU iz Kohezijskog fonda, a preostali iznos sufinanciraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode te jedinice lokalne samouprave. Radovi su započeli sredinom 2020. s ugovorenim rokom izvedbe 28 mjeseci, a izvodi ih slovenska tvrtka Gorenjska gradbena družba d.d. iz Kranja. Projekt obuhvaća rekonstrukciju, dogradnju i proširenje više od 36 kilometara vodoopskrbnog sustava, kao i 56 kilometara sustava odvodnje.

Do kraja prošlog mjeseca na odvodnji je realizirano preko 39 kilometara cjevovoda što je oko 79 posto ukupno ugovorenih radova. Na vodoopskrbi je odrađeno i ugrađeno preko 32 kilometra cjevovoda, što je 89 posto projekta.

– Ono što veseli na ovome projektu jest činjenica da se projekt odvija i realizira prema dinamičkom planu i zasad nije upitan rok završetka izvođenja radova. U financijskom smislu došlo se do 109 milijuna kuna, što je vrijednost od 74 posto ugovorenog iznosa. S ovim ćemo projektom osigurati sigurnu vodoopskrbu za građane Lipika i Pakraca jer smo često svjedočili dosad kvarovima i puknućima na postojećem sustavu, ali i smanjiti gubitke. Sva prigradska naselja oko Lipika i Pakraca koja su ušla u najuži dio aglomeracije imat će izgrađen kvalitetan i siguran sustav odvodnje otpadnih voda, a kao kruna cijele priče jest izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja koji bi trebao garantirati gotovo 100% pročišćenu otpadnu voda koja će se ispuštati u rijeku Pakru – kazao je Marijan Pierobon.


Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević pohvalila je izvođače, ali i stručne službe oba grada koje razumiju važnost ovog značajnog projekta te su i same doprinijele kvalitetnom napretku radova. Gradonačelnica Blažević je i ovaj put podsjetila kako je infrastruktura na ovom području, osim što je bila stara, devastirana i ratnim razaranjima oštećena pa je često znalo dolaziti do nestašice vode i brojnih kvarova. Ovim projektom svi ti problemi trebaju nestati, a realizacijom samog projekta aglomeracije nestat će i sve one prepreke zbog kojih su neki drugi razvojni projekti bili odgađani.

– Smatram da je projekt dobro postavljen od samog početka. Ovo je jedan zaista veliki projekt koji je na samom početku stvarao i svojevrsnu bojazan s obzirom na njegovu veličinu i opseg, ali i značaj za naša dva grada – rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana te dodao da se paralelno provodi i niz drugih vrijednih projekata.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić izrazio je zadovoljstvo te zahvalio svima onima koji sudjeluju u ovome projektu kako bi on bio besprijekoran.

FOTO: Compas

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!