Vrtići po općinama niču kao gljive poslije kiše, a odgojitelja ni za lijek!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kronični nedostatak odgojiteljica u dječjim vrtićima uobičajena je pojava proteklih godina. No, problem ne postoji samo u gradovima. Štoviše, u manjim jedinicama lokalne samouprave priča je još gora, posebice otkako su mnoge općine odlučile iskoristiti sredstva iz europskih fondova za izgradnju dječjih vrtića. Oni koji traže posao odgojitelja, uvijek će ga tražiti prije u gradu, a kao razlog se često navode blizina posla i veća plaća. No, ne da je samo problem naći osobu koja će raditi posao odgojitelja, problem je pronaći nekoga tko je kvalificiran. Stoga brojni dječji vrtići već regularno imaju otvorene natječaje kako bi im se javila osoba koja je završila smjer „odgojitelj/ica predškolske djece“. Takav slučaj trenutačno imaju u Dječjem vrtiću Ivančica u općini Ivanska gdje radi šest odgojiteljica.

– Imamo otvoren natječaj za odgojitelja jer ,ako ne uzmemo završenog odgojitelja, onda svakih pet mjeseci moramo raspisivati natječaj. Zapravo se to prema Zakonu mora raditi ako imamo zaposlene osobe koje nemaju završenu potrebnu stručnu spremu – kaže v.d. ravnateljica Silvana Medač.

Problem je što posao odgojitelja često rade nestručne osobe koje nemaju puno veze s predškolskim odgojem, a eventualno se za rad s djecom u maloj školi može zaposliti učitelja ili učiteljicu, dodaje.

– Što se tiče samih odgojitelja, jako je teško nama u manjim mjestima, a to traje čak zadnjih deset godina. Imamo problema i s pronalaženjem apsolventa ili završenog odgojitelja koji traži pripravnički staž. Jednostavno ih na tržištu nema – kaže Medač.

Nadaju se u vrtiću Ivančica da će ipak biti lakše pronaći novog ravnatelja s obzirom na to da je Medač nekadašnja ravnateljica koja za godinu dana planira u mirovinu. Medač je na svoje staro radno mjesto „uskočila“ nakon nedavnog odlaska Lidije Kenđel. Plan im za sada ne ide od ruke jer već je bio raspisan jedan natječaj na koji se nitko nije javio. Kada će biti novi natječaj, ne zna se sa sigurnošću, no Medač kaže da će to biti prije isteka njezine godine dana rada kako bi se nova osoba mogla kvalitetno naučiti poslu.

Čini se da će s natječajem za ravnateljicu ili ravnatelja morati ići i Dječji vrtić „Račići“ u Novoj Rači jer je Žana Vukoja također vršiteljica dužnosti. U tek nedavno otvorenom vrtiću ipak nisu imali problema s ostalim zapošljavanjima.

– Kod nas je sve bilo u redu. Imali smo dva natječaja putem kojih smo zaposlili dvije odgojiteljice. Na prvi nam se javila jedna odgojiteljica dok se na sljedeći natječaj javilo više osoba što znači da smo imali i prijava viška – rekla je Vukoja.

Otvorenih natječaja ima i u Dječjem vrtiću „Sunce“ u Đulovcu gdje je nedavno s mjesta ravnateljice odstupila Hrvojka Vacka. Osim natječaja za novog ravnatelja ili ravnateljicu, Vacka nam je rekla da je otvoren natječaj i za dvoje odgojitelja. S obzirom na to da je vrtić u vlasništvu Općine, trenutačno je v.d. ravnatelj Ivan Šilar, magistar ekonomije zaposlen u Općini.

– Natječaj je u tijeku, no jako je slab odaziv. Odgojitelja nema i ne javljaju se, to je problem u cijeloj državi. Trenutno ja radim kao odgojiteljica, a u vrtiću radi još tajnik te v.d. ravnatelja. Nakon ove godine planira se tražiti dozvola za još jednu do dvije mješovite vrtićke skupine pa ćemo vidjeti. Tražimo odgojitelja koji bi nastavio s grupom male škole i za mješovitu grupu – rekla je Vacka.

Provjerili smo kakvo je stanje u općini Dežanovac gdje je vrtić u izgradnji i tek se treba odabrati ravnatelj.

– Prije nego se krene sa zapošljavanjem, Općinsko vijeće treba donijeti odluku o ustrojavanju vrtića. Nakon što se zaposli netko na mjesto ravnatelja, ta osoba onda raspisuje natječaj za odgojitelje. Već sada je jasno da bi moglo biti problema jer kada smo primjerice tražili za predškolu odgojitelja na par mjeseci, bilo je jako teško. Znamo da se radilo o par mjeseci, ali bez obzira, to nam je bio dovoljan pokazatelj koliko tog osoblja nedostaje. Nadamo se najboljem – rekla je pročelnica u Općini Dežanovac Ljubica Saratlija.

Izgleda da vrtići nemaju samo problema sa zapošljavanjem odgojitelja već i ravnatelja jer od samo tri vrtića koja smo kontaktirali, ni jedan nema „pravu“ osobu na toj poziciji. Do kada će dječjim vrtićima upravljati vršitelji dužnosti, a djecu odgajati nekvalificirane osobe, teško je znati. Samo da se dječji smijeh ne pretvori u dječji plač kada jednom kvalificirana osoba zamijeni njihovu „tetu“ na koju su se navikli i koju su zavoljeli.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!