Od danas kreće nikad stroža kontrola prometa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policija obavještava sve sudionike u prometu da će i ovog vikenda od petka 10. do nedjelje 12. prosinca, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Prema ROADPOL planeru od 6. do 12. prosinca održava se tjedan pojačanog nadzora sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga.

Sukladno navedenom, policijski službenici će na području Policijske uprave bjelovarske-bilogorske u noći sa subote na nedjelju 11./12. prosinca provesti pojačani nadzor prekršaja alkoholiziranosti vozača i vožnje pod utjecajem droga i lijekova.

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do studenog 2021. godine evidentirane su 594 prometne nesreće, što je povećanje za 100 prometnih nesreća ili 20,2% u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodilo 494.

U tom periodu evidentirano je sedam prometnih nesreća s poginulim osobama što je smanjenje od 30% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada je evidentirano 10 prometnih nesreća.

U periodu od siječnja do studenog ove godine evidentirano je 199 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 1,5% u odnosu na prošlu godinu te je evidentirano 388 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno došlo je do povećanja za 34,7 % u odnosu na isti period 2020.godine.

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća

U razdoblju od siječnja do studenog 2021. godine od ukupno 594 prometne nesreće, evidentirano je 112 prometnih nesreća kojima je uzrok alkohol što je povećanje za sedam prometnih nesreća ili za 6,7% u odnosu na isti period 2020.g. kada ih se dogodilo 105, a udio alkohola u ukupnom broj prometnih nesreća iznosi 19%. Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 64 prometne nesreće s materijalnom štetom, 47 s ozlijeđenim osobama i jednu s poginulom osobom.

Prekršaji alkoholiziranosti vozača

U prvih jedanaest mjeseci ove godine na području naše policijske uprave evidentiran je 661 prekršaj alkoholiziranosti vozača, dok je ukupno evidentirano 20 453 prekršaja čime udio prekršaja alkoholiziranosti vozača u ukupnom broju prekršaja iznosi 3,2%. U odnosu na prošlu 2020.g. kada je evidentirano 680 prekršaja alkoholiziranosti vozača, ove godine došlo je do smanjena za 19 takvih prekršaja ili za 2,8%.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!