U znaku ‘bockanja’ i optužbi za amneziju i lupetanja, za financijske dubioze…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kakva bi to bila sjednica Županijske skupštine bez pokojeg slatko-ljutog začina rasprave? Vjerojatno vrlo suhoparna i monotona. No, vijećnici BBŽ takvu nezanimljivu predstavu ne mogu pripremiti jer previše je tema koje zaslužuju “bockanje” između vladajućih i oporbe. To se vidjelo i na ovaj tjedan održanoj sjednici Županijske skupštine.

Jedna od većinskih rasprava vodila se na temu bjelovarske bolnice kao i duga koje ona za sobom vuče. Nezavisnoj vijećnici Ines Šarić tako nije bilo jasno kako jedna država i Županija nemaju novaca za opremanje nove zgrade bolnice.

Ines Šarić

– Jednostavno nema novaca, daj Bože da ima pa da možemo opremiti bolnicu. Putem razvojnih programa ili EU fondova pronaći ćemo rješenje da se bolnica opremi – odgovorio je župan BBŽ Marko Marušić.

HDZ-ovog Silvestra Štefovića u jednoj je od replika zanimalo je li Damir Bajs (DB NL) doživio amneziju pa se ne sjeća da je upravo on osmislio model izgradnje bjelovarske bolnice.

– Sada se vidi na koji ste način gradili bolnicu. Sada vraćamo dugove koje ste vi napravili nelogičnim i lošim upravljanjem – kaže Štefović.

Podtočka gdje se raspravljalo o izdvajanjima u novom proračunu za sport također je rasplamsala različita mišljenja vijećnika. Zanimalo je Šarić zašto se 1,2 milijuna kuna troši na zaposlenike Sportske zajednice dok se za sve sportaše zajedno ne daje toliko novaca?

– Vidim da se vijećnica Šarić u sve razumije pa tako i u sport. Drugi put kada ide nešto komentirati neka se pripremi za raspravu jer lupeta gluposti. Sportska zajednica funkcionira savršeno dobro, no naravno da bih volio da se uspjelo izdvojiti još više sredstava za sport u novom proračunu. Ravnomjerno će se rasporediti sredstva, kako je bilo dogovoreno s bivšim županom tako će biti i sada – rekao je Fredi Pali, predsjednik Sportske zajednice BBŽ.

Komentirajući pak stanje računa BBŽ, župan Marušić je s daškom sarkazma rekao da je “sjajno” jer je dospjelih obveza 34 milijuna kuna, a prihoda 25 milijuna kuna.

– Samo ove godine obveza imamo u minusu oko devet milijuna kuna. I sam bih volio da imamo više novaca, primjerice za kulturu. No, pitanje je onda hoćemo li novac uzeti djeci, studentima ili iz neke druge hrpe kako bi se osigurala sredstva za kulturu – odgovorio je Marušić Damiru Bajsu koji je iznova tražio vlast da se transparentno pokaže stanje računa.

Vijećnika i gradonačelnika Čazme Dinka Piraka u podtočki o školstvu zanimalo je tko su odgovorne osobe za 30 milijuna kuna zaduženja putem cash pooolinga.

– Naravno, naš bivši župan je lukav pa ima svoje ljude. Dame i gospodo, netko je potpisao izjavu koju morate priložiti kod sufinanciranja energetske obnove. U ovom slučaju, Fond je taj koji je tražio izjavu o osiguravanju sredstava za sufinanciranje, kako samog projekta, tako i nepredviđenih troškova. U slučaju škole u Čazmi to je nekih dva do tri milijuna kuna – navodi Pirak.

S Pirakovim tezama se slaže i sadašnji župan.

– Ne samo da ste ugrozili naš cjelokupni zdravstveni sustav nego i cijeli školski sustav. Nema ravnatelja koji ne zove i ne pita kako će do 30. travnja platiti svoj minus. Potpis niste dali vi, nego ravnatelji. Hvalite se po povlačenju sredstava iz EU fondova, no ja još jednom podsjećam da smo bili među pet najslabije rangiranih županija po povlačenju sredstava. Ugrozili ste sustav, no mi smo tu i mi ćemo ga popraviti – poručio je Marušić oporbi zaključivši podtočku o školstvu.

Ovo su samo neke od brojnih rasprava Županijske skupštine koja je potrajala gotovo pet sati. Da nije sve tako crno dokazuje na kraju izglasani proračun od 947 milijuna kuna, ali i usvojena odluka o povećanju iznosa stipendija za studente medicine s tisuću na tri tisuće kuna. Neke ruke su se podizale, neke bile suzdržane, a do sljedeće godine sve se ruke stignu odmoriti. Novih rasprava, ne sumnjamo, neće nedostajati ni u 2022.

Marko Marušić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!