Zbog ‘igranja’ pirotehničkim sredstvima kazne do 15 tisuća kuna, a moguć i zatvor

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Blagdansko raspoloženje, posebno u dane prije, za vrijeme i poslije dočeka Nove godine teško da može proći bez upotrebe pirotehničkih naprava. S pirotehnikom nikada dosta opreza, ali nikada dosta i već tradicionalnog ponavljanja zašto je ona opasna. U skladu s time, 15. prosinca Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je početak akcije „Mir i dobro 2021./2022.” koja traje sve do 9. siječnja. Koliko je ona važna dokazuju i podaci od prošle godine koji govore o 17 ozlijeđenih osoba od kojih sedmero djece, oštećene dvije obiteljske kuće, jednom stanu, jednom ugostiteljskom objektu, tri automobila i dva druga objekta. Oduzeto je 64 komada raznog oružja, gotovo tri tisuće komada streljiva, 33 komada eksplozivnih sredstava i približno 1 600 komada pirotehničkih sredstava.

Policije diljem Hrvatske šalju upozorenja građanima, a isto je učinila i PU bjelovarsko-bilogorska.

– Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca oružje, streljivo i druga opasna sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite! Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ozljeđivanje – poručuju.

Pirotehnička sredstva nisu igračke!

– Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju te lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi – navode.

Svi oni koji se ne budu pridržavali zakonske regulative o pirotehničkim sredstvima, mogli bi biti udareni i po džepu. Tako će svi neodgovorni građani za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava F2 i F3 razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, dobiti kaznu u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Kazneni zakon za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.

Tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ na području PU bjelovarsko-bilogorske evidentirano je 18 prekršaja protiv javnog reda i mira i 71 kazneno djelo. Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeta su dva vatrena oružja i 569 komada streljiva različitog kalibra.

Pazite na sebe i sve one koji se nalaze u vašoj blizini jer nitko ne bi volio da mu najluđa noć u godini ostane u sjećanju po ozljedama ili novčanim kaznama.

FOTO: Ilustracija

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!