Grad Pakrac već je izdvojio više od milijun kuna za stambeno zbrinjavanje mladih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Pakracu je danas održan novi krug potpisivanja Ugovora o dodjeli financijske pomoći mladim obiteljima radi rješavanja stambenog pitanja. Riječ je o programu koji je Grad Pakrac pokrenuo lani, kada su potporu dobile 44 obitelji, u ukupnom iznosu od gotovo 500 tisuća kuna.

-Shvatili smo da među mladima postoji veliki interes za ovu mjeru pa smo s njom odlučili nastaviti i ove godine, kada će potporu dobiti ukupno 43 obitelji – kazala je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, dodajući kako je za tu namjenu iz proračuna izdvojeno gotovo 517 tisuća kuna.

Većina korisnika dobivena sredstva iskoristila je za kupovinu prve vlastite nekretnine, a ima i onih koji su obnavljali ili dograđivali postojeće. Gradonačelnica Blažević dodaje kako je i u proračunu za 2022. osigurano 350 tisuća kuna za ovu mjeru, a moguće je da će se iznos i povećavati.

-Iskustvo je pokazalo da obično idemo u rebalans vezano uz ovu mjeru, tako da će svi koji podnesu zahtjev ući u razmatranje i ukupni iznos može se samo povećavati, ne i smanjivati – kazala je pakračka gradonačelnica.

Dodala je kako Pakrac nije sredina u kojoj se samo govori o brizi za mlade, već se nastojanja da oni ostanu u svome kraju potiču konkretnim mjerama, poput ove, danas prezentirane.

Gradonačelnica vidi Pakrac kao grad mladih pa pomaže obiteljima s više djece, 40 posto izvornog proračuna izdvaja za pretškolski odgoj, osmoškolcima kupuju bilježnice i pribor, sufinanciraju srednjoškolce za obrazovanje u deficitarnim zanimanjima, a svi redoviti studenti primaju stipendije kako bi se stimuliralo njihovo vraćanje u Pakrac. Taj je grad prepolovljenog stanovništva nakon Domovinskog rata, ima infrastrukturu za 16 tisuća stanovnika, a ima ih upola manje.

-Više se ljudi doseljava nego odlazi iz grada, ali još smo nezadovoljni slikom nataliteta. Voljeli bismo svi da se rađa više djece nego što umire starih, zaključila je gradonačelnica Blažević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!