Što kada bi žene kućanskim poslovima rekle ‘No pasaran!’?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jeste li se ikada zapitali što bi bilo kada bi žene u kućanstvima krenule u štrajk? Nema čiste kuće za blagdane, mirisa božićnih kolača, francuske salate, a i pokloni za klince su možda zaboravljeni. Upravo na taj neplaćeni i nevidljivi ženski rad, rad ljubavi, kako se često naziva kroz kampanju ‘Jutros sam stala’ ukazuje Mreža Četvrta smjena – nevidljivi rad. Istraživanje Ksenije Klasnić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta je pokazalo da u 83 posto slučajeva kućanske poslove rade isključivo žene, u 16,6 posto slučajeva ih partneri dijele ravnomjerno dok ih muškarci rade u tek 0,4 posto slučajeva. Briga o djeci i starijima također uglavnom pada na ženska leđa i onda kada ta leđa jednako kao i ona muška imaju posao na puno radno vrijeme. Statistiku istraživanja potvrđuju i Bjelovarčanke Zdravka Horvat i Anđa Krajina – podjela poslova je kod njih jednostavna – kućanski poslovi su njihovi.

Zdravka Horvat

-U mom kućanstvu su kućanske obveze podijeljene tako da ih najviše obavlja ženski dio obitelji. Kuhanje, pospremanje i pranje, to je naše. Čujte, većinu radi žena. Suprug po vani, a ja ostale kućanske poslove skoro sve radim sama – kažu gospođe Zdravka i Anđa.

Anđa Krajina

Ipak, dijelu muškaraca kućanski poslovi nisu strani.

-Čišćenje, usisavanje, pranje poda, pranje posuđa. Sve: perem, čistim, kuham, sve. Samo ne peglam – kažu Juraj Mastilović i Ivica Bodo i kroz smijeh priznaju i da je to zbog toga što žive u isključivo muškim kućanstvima.

Juraj Mastilović
Ivica Bodo

Smiješan nije podatak da neravnomjerna raspodjela ima svoje posljedice.

-Neravnomjerna podjela kućanskih poslova utječe na različita područja života žena, od prilika za zaposlenje, napredovanje, sudjelovanje u političkom i društvenom životu, pa sve do zdravlja – napominje Marina Švagelj Jažić iz Mreže Četvrta smjena-nevidljivi rad.

Istraživanje je pokazalo da je trideset posto žena zbog obiteljskih obveza barem jednom odbilo stručno usavršavanje, dvadeset posto se moralo zahvaliti na napredovanju, a 13 posto je primilo manju plaću. Za to da se shvati da kućanski poslovi i briga o djeci nisu rezervirani isključivo za žene i da muškarac nije ništa manje muško opere li prozore ili usisa, potrebno je napraviti puno koraka.

-Treba mijenjati percepciju o kućanskom radu kao tzv. ženskom radu i promicati rodnu ravnopravnost i raditi na nizu obrazovnih i demografskih politika – kaže Švagelj Jažić.

Marina Švagelj Jažić

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!