Dragovoljci na nogama: Čemu donosimo zakone o braniteljima koje ne poštujemo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kao predsjednik bjelovarske Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, kao dragovoljac Domovinskog rata i kao hrvatski ratni vojni invalid pozivam osnivača Opće bolnice Bjelovar da se pridržava odredbi zakona o hrvatskim braniteljima koji je na snazi, poručio nam je Željko Nesek nakon što je jučer pročitao tekst na našem portalu o natječaju za ravnatelja OB Bjelovar.

Naime, pravna služba bolnice zaključila je kako se odredbe iz članka 4. natječaja za ravnatelja/ravnateljicu, a koje daju prednost kandidatu ako se pozove na status hrvatskog branitelja, ne vrijede!?

Da puno ne šaramo, jedini od troje kandidata sa statusom dragovoljca i sudionika Domovinskog rata, između kojih će Upravno vijeće sutra izabrati novog ravnatelja, je dr. Željko Štivić, kirurg u OB Bjelovar. – Krpao nas je na pakračkoj bojišnici, bio s nama u rovovima i popušio najmanje tri cigarete za koje je mislio da su mu posljednje, rekao nam je jedan njegov suborac.

Pravna služba bolnice misli da prednost u zapošljavanju imaju nezaposleni branitelji. To se teško može odnositi na bilo kojeg liječnika jer bio bi doista poseban kuriozitet vidjeti nezaposlenog doktora danas u Hrvatskoj kad se traže povećalom i plaćaju zlatom, liječnika dragovoljca, koji ima traženo iskustvo, a da kuburi na burzi.

Zbog božićnih blagdana pravna služba bolnice nije nam bila u stanju dostaviti obrazloženje svoje odluke, ali su nam zato iz vrha Ministarstva hrvatskih branitelja rekli da se zakoni ove države moraju poštovati. – Ne shvaćamo čemu odredba u natječaju ako je ignoriramo, rekao nam je visoko pozicionirani izvor u Ministarstvu.

Šamarčina od koje se u Ministarstvu nisu oporavili svakako je izbor ravnateljice Nacionalnog parka Krka. Tamo je u konkurenciji bila doktorica znanosti i braniteljica Ljiljana Zmijanović, ali je ipak ministar Čorić izabrao Nellu Slavicu skromnije naobrazbe, navodno i lažne magistre, i problematične radne povijesti: radila je u obiteljskoj Veterinarskoj stanici, bila direktorica očeve tvrtke za lov i turizam “Sveti Hubert”, neko vrijeme radila je u tvrtki “AS-Eko”, “Mehanic Nautic” d.o.o. Stankovci, na jednom news-portalu i u Jedriličarskom klubu “Uskok” u Zadru, pa na kraju kao ravnateljica šibenskog Studentskog centra.

Iako je sud tražio da se imenovanje poništi, nakon godina sudovanja presudilo je mišljenje kako se braniteljski zakon ne odnosi na dužnosničke poslove koji se dobivaju temeljem ministrovih imenovanja.

Ostaje nejasno čemu onda odredbe zakona o prednosti braniteljima u natječaju ako to pravo ne mogu konzumirati. Hoće li izbor ravnatelja bjelovarske bolnice imati epilog sličan onom iz Nacionalnog parka Krka? Istina, ovdje ravnatelja ne imenuje ministar pa taj razlog otpada. 

Glavni su favoriti aktualna v.d. ravnateljica Ivanka Fehir Radanović i Željko Štivić. Oboje nisu od jučer u politici, on je član HDZ-a od početka (kad se borio za samostalnu hrvatsku državu), ona je bila čelnica županijskog odbora stranke Tomislava Merčepa, kasnije osuđenog zbog ratnog zločina u Pakračkoj poljani.

Upravno vijeće bolnice u ponedjeljak ujutro razgovarat će sa svakim od troje kandidata. Pogledi zaposlenika najveće ustanove u BBŽ, ali i javnosti, bit će u dimnjak na glavnoj zgradi. Čeka se da puste dim…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!