Marušiću zbog mobinga 10 mjeseci zatvora. Ne možeš dirati zaposlenicu i prijetiti joj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prije desetak dana, kako doznajemo, sud u Bjelovaru nepravomoćno je proglasio krivim Mladena Marušića, bivšeg ravnatelja Županijske uprave za ceste, zbog zlostavljanja na radu zaposlenice te ustanove. Presuđeno mu je 10 mjeseci zatvora ili dvije godine uvjetno.

Dok je presuda nepravomoćna i podložna žalbama obje strane, možemo samo podsjetiti na bit slučaja. U prvom redu, ključna nezgoda za bivšeg ravnatelja je što je muškost, snagu i autoritet na neprimjeren način ispoljavao prema ženi koja danas obnaša dužnost ravnateljice. Nataša Koronc doista se doima kao dijete prema “divu” Marušiću čiji su postupci i komunikacija s djelatnicom okarakterizirani kao zlostavljanje. Kud baš na buduću ravnateljicu, rekli bi promatrači.

Što se zapravo dogodilo? Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru 19. svibnja 2021. podiglo je optužnicu protiv Mladena Marušića zbog počinjenja kaznenog djela zlostavljanja na radu iz čl. 133. st. 1. Kaznenog zakona.

Teretilo ga se da je od neutvrđenog dana u studenom 2018. godine pa do 16. studenog 2020., kada je žrtva otišla na bolovanje, u svojstvu ravnatelja, tijekom i izvan radnog vremena, omalovažavao ju na osobnoj i profesionalnoj razini, unosio joj se u lice i stavljao joj ruke na bokove te joj prijetio otkazom ugovora o radu, kao i da ju je izolirao od radnih kolega i učestalo joj mijenjao mjesto rada.

Da joj se 29. listopada 2020. neprimjereno obratio i unosio u lice te rukom nasrnuo prema njenom licu želeći ju udariti, kao i da joj je dva puta izricao neopravdane opomene pred otkaz, uslijed čega je žrtvi narušeno zdravstveno stanje. 

Kada je slučaj pokrenut, u kratkoj izjavi za naš portal Marušić je kazao kako je riječ o nezadovoljnoj djelatnici koja je širila intrige i zauzimala se neka kadrovska rješenja koja nisu bila po njegovoj volji.

Rekao je da je dugo godina na rukovodnim dužnostima u privatnom sektoru, ali da je radio i kao pročelnik i za sebe tvrdi da ima visoko postavljenu ljestvicu kad se radi o odnosima sa zaposlenicima. Odbacio je navode iz optužnice između ostalog i zbog činjenice da ima gotovo dva metra, a zaposlenica je sitnije građe pa tvrdi da ne zna kako bi joj se „unosio u lice“. 

Na kraju, svoju nevinost nije uspio dokazati na sudu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!