Potpisan sporazum Sjever, što dobiva Bjelovarsko-bilogorska županija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i njegovih devet ministara te pet župana sjeverozapadne Hrvatske: Marka Marušića, Anđelka Stričaka, Matije Posavca, Željka Kolara i Darka Korena u Županijskoj palači, u Varaždinu je potpisan Razvojni sporazum za područje sjeverozapadne Hrvatske vrijedan 15,2 milijarde kuna.

– Sporazum je za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske, ali i za razvoj cijele zemlje. Na sastanku sam istaknuo kako je Hrvatska riješila sve ključne nacionalne zadaće, imamo i demokraciju i državu i institucije i naš je cilj nakon članstva u EU i NATO-u, da pridonosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života naših građana diljem RH. To je smisao ovog sporazuma inspiriran kvalitetnom provedbom sporazuma za Slavoniju Baranju i Srijem, rekao je premijer.

Dodao je i da prosjek razvijenosti ovih pet županija prema prosjeku EU-a je između 41-57 posto.

Vlada je u pripremi sporazuma isticala da su među prioritetima za sjever Hrvatske cestovna i željeznička infrastruktura, zdravstveni sektor i ulaganja u znanost i obrazovanje. Vrlo je važno da ovi kvalitetni i strateški projekti prvenstveno doprinesu razvoju gospodarstva, novom zapošljavanju i kvalitetnijim radnim mjestima na području sjeverne Hrvatske.

Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije, velika su očekivanja od opremanja bjelovarske bolnice, obnove starih odjela te gradnje sportske dvorane za Gimnaziju u Bjelovaru. Tu su ulaganja u Daruvarske toplice, ali pričekajmo službenu obavijest iz Županije.

Uz premijera Plenkovića u Varaždinskoj županiji su boravili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!