2021. je bila vrlo dobra godina, ali sljedeća bi mogla biti i bolja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Kraj godine je uvijek vrijeme podvlačenja crte, ali i planiranja sljedeće godine, stvaranja novog popisa. O tome kakva je za Pakrac bila ova godina, ali i što se može očekivati u idućoj, razgovarali smo s pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević.

Kada bi kao u školi ovu godinu morali ocijeniti od 1 do 5, koju

ocjenu bi joj dali što se pakraca tiče?

Ocijenila bi godinu s ocjenom 4, a glavni razlog je ograničen broj društvenih događanja koji Gradu donose jedan poseban duh.

Može se reći da je ovo bila godina velikih, bitnih projekata – aglomeracija, rad na bolničkim objektima, uređenje trga, novi objekt vrtića, kolika su to ukupna ulaganja u pakrac i što ona znače za standard Pakračana i Pakračanki?

Prvenstveno ugodniji i kvalitetniji život. Gradili smo i obnavljali centar grada i našanaselja, provode se očekivani i dugo planirani projekti i radovi traju cijelu godinu, alisvakodnevno se možete uvjeriti kako grad dobiva neku novu vizuru. Proračun za 2021. godinu iznosi 49.4 milijuna kuna, od čega prihodi od poreza iznose 9,5 milijuna kuna, kompenzacijske mjere 10,9 milijuna kuna, ostali prihodi 8,5 milijuna kuna, dok se čak 20,5 milijuna kuna odnosi na sredstva za provedbu projekata.

Kada smo kod vrtića, valja reći da imate slatke muke osiguravanja dovoljno mjesta za sve mališane. kakvi su tu planovi?

To su baš slatke muke. Želja nam je uvijek više pažnje posvetiti djeci i mladima, a ono što njih čini sretne čini i nas sretne i zadovoljne. Upravo iz tog razloga imamo novu zgradu vrtića za jednu novu skupinu u samom centru grada i niti jedno dijete nije ostalo bez svog mjesta u vrtiću. Trenutno sve snage usmjeravamo na izradu projektne dokumentacije za izgradnju zgrade vrtića u istočnom dijelu grada, Pilani, koju želimo financirati sredstvima EU. Ovo je prilika da istaknem kako u samom naselju Pakrac imamo tri objekta vrtića te još tri u naseljima Prekopakra, Donja Obrijež i Badljevina i svi su prilagođeni cjelodnevnom radu. Ulaganje u djecu, ustanove koje rade s djecom, u mlade i obitelji je ono o čemu intenzivno promišljamo i radimo.

Pakrac se može pohvaliti i s nizom potpora za mlade i za obitelji – kupujete udžbenike gimnazijalcima, dajete potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, naravno ne smije se zaboraviti niti program tri plus. koliko izdvajate za sve to i zašto ste se odlučili upravo na te potpore?

Kako sam već ranije naglasila, imamo veliku želju i potrebu više pažnje posvetiti mladima. Provodimo niz programa kojima želimo potaknuti demografiju (Program 3+), poticati mlade obitelji na stambeno zbrinjavanje (Program pomoći za kupnju, adaptaciju i gradnju stambenog objekta), nabavka radnih bilježnica za osnovnoškolce, nabavka knjiga u Srednjoj školi Pakrac, stipendije, sufinanciranje vrtića s preko 75%, popodnevni rad vrtića, potpore poduzetnicima, obrtnicima i udrugama, božićnice umirovljenicima te mnoge, mnoge druge programe i potpore kojima vraćamo našim sugrađanima dio sredstava iz gradskog proračuna. Radi se o do sada utrošenih oko 4,5 milijuna kuna.

Što mogu očekivati gospodarstvenici i poljoprivrednici što se podrške grada tiče?

Nastavljamo i dalje s poticanjem poduzetništva kao i prethodnih godina kroz Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva na području Grada Pakraca te je u 2021. godini iz gradskog proračuna isplaćeno 942.180,86 kn. U sklopu spomenutog Programa možemo nabrojati neke od mjera: poticaji za zapošljavanje, poticaji za početak obavljanja registrirane djelatnosti, sufinanciranje troškova ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu, sufinanciranje troškova zakupa poslovnog prostora, sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, sufinanciranje ulaganja u poboljšanje i prilagodbu poslovnog prostora za obavljanje poslovne djelatnosti, unutarnjeg uređenja i poslovnih prostora/radionice. Za 2022. godinu planirane su izmjene i dopune samog programa, pa će u 2022. godini mjera sufinanciranja zakupa poslovnog prostora bili proširena na prioritetne lokacije u Gradu, umjesto dosadašnjeg sufinanciranja prostora samo u Poduzetničkom inkubatoru. Osim toga, uvedena je nova mjera razvoj inovacija i patenata, koja će poticati sve one koji se razvijaju u pravcu inovativnih rješenja u svojem poslovanju i razvijanju patenata, a što smatramo da je izuzetno važan pravac razvitka, pogotovo imajući na umu da i nova financijska omotnica veliki naglasak stavlja na inovacije, što je trend koji i mi, lokalno, moramo pratiti i poticati. Gore spomenute potpore namijenjene su i poljoprivrednim gospodarstvima koji obavljaju poljoprivredne djelatnosti na području Grada Pakraca.

Proračun za sljedeću godinu je rekordnih 70-ak milijuna kuna. koji su prioriteti? koje projekte uz već spomenuti vrtić treba izdvojiti?

Usvojen je rekordan gradski proračun za nadolazeću 2022. godinu, u iznosu od 70,8 milijuna kuna. Pokazatelj je to da nastavljamo s dobrom praksom od proteklih godina. Od većih infrastrukturnih projekta željela bi izdvojiti naravno projekt ‘Poboljšanje vodno- komunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac’ koji se trenutno provodi sukladno svojoj planiranoj dinamici te je izvršeno otprilike 75% ugovornog iznosa. Osim tog velikog infrastrukturnog projekta intenzivno se radi i na projektu obnove Spahijskog podruma koji je dio projekta ‘Svijeta graševine’. Grad Pakrac je nositelj projekta ukupne vrijednosti 65,8 milijuna kuna pri čemu je naš pakrački dio, dakle obnova i oživljavanje Spahijskog podruma, vrijedan 28,3 milijuna kuna, dok je ostali dio namijenjen projektnim partnerima Gradu Pleternica, Požeško-slavonskoj županiji, Turističkoj zajednici Požeško- slavonske županije i Javnoj ustanovi Pleternica. Kontinuirano se radi na uređenju poduzetničke zone, izgradnji nogostupa i sportskih objekata, ulaganja u obrazovanje do skrbi o osobama s invaliditetom i starije životne dobi. Očekuje nas još velikih i vrijednih projekata i jako im se veselim jer svaki od njih generira uvjete za kvalitetniji i ugodniji život u našem gradu i svim njegovim naseljima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!