Kome su kućanski poslovi nuklearna fizika, a tko se hvali kulinarskim umijećem?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Istraživanje Ksenije Klasnić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta je pokazalo da su muškarcima u globalu kućanski poslovi nepoznanica. Prosječan Hrvat većinu vremena vrlo spretno izmiče kuhači, metli i glačalu, a svojoj partnerici jednako tako većim dijelom prepušta brigu o djeci i starijima. Konkretno, u 83 posto slučajeva kućanske poslove rade isključivo žene, u 16,6 posto slučajeva ih partneri dijele ravnomjerno dok ih muškarci rade u tek 0,4 posto slučajeva. Zbog toga ženama pate karijera, slobodno vrijeme i san. U manjini onih koji dijele kućanske poslove je trener RK Bjelovara Josip Pećina koji podjednako vješta barata rukometnom loptom i usisavačem.

-S obzirom na to da imamo dvoje male djece radim što god treba, recimo usisavam. Supruga je ipak više za pranje rublja i glačanje, a ja za pospremanje – kaže Pećina.

U ulozi tradicionalne supruge koja drži sva četiri kuta kuće i sama čisti, pere, kuha, sprema se ne vidi bjelovarska spisateljica Marijana Dragičević.

Marijana Dragičević

-Suprug i ja smo podijelili poslove prema tome tko što voli raditi i koji posao koga manje živcira tako da npr. ja 95 posto vremena usisavam i čistim kuću. Kako je ne volim kuhati, kuha moj suprug, a njega pak živcira usisavač, pa ja onda radim to – kaže Dragičević.

Hercegovčanski načelnik Boro Bašljan se s druge strane savršeno uklapa u sumornu hrvatsku statistiku podjele kućanskih poslova. Kod njega podjele naime baš i nema, pa je i njegov odgovor na pitanje što od tih poslova kratak.

-Joooj, sram me je i reći. Skoro ništa – iskren je Bašljan.

Boro Bašljan

Ipak, iako su mu kućanski poslovi strani, dio obiteljskih obveza preuzima.

-Poslužim za druge stvari poput prijevoza djece na treninge, a i majstor sam roštilja tako da se u nedjeljnim ručkovima pridružim pripremi hrane – kaže Bašljan.

Župana Marka Marušića nismo uspjeli uhvatiti, ali nam je zato to ispričala njegova supruga. U obitelji koju čine župan, supruga koja je liječnica, klinci i mačak većinu toga i dalje radi supruga iako ni županu neki poslovi nisu strani, kaže Maja Marušić Marić.

-Obično skuplja smeće navečer, obavlja kupovinu, izvadi suđe iz perilice i pospremi, a isto tako voli usisavati – kaže Marušić Marić.

Maja Marušić Marić

Za razliku od župana, bjelovarskom gradonačelniku Dariu Hrebaku je usisavanje mrsko, pa je digitalizaciju koju nastoji uvesti u javnu upravu uveo i u svoj dom.

-Mi smo sada kupili tzv. robota kojeg palimo preko pametnog telefona kada nas nema kod kuće tako da smo se sada malo izjednačili i digitalizirali – kaže Hrebak.

Još kada bi se i ostali poslovi mogli digitalizirati, ali ne mogu, pa većinu kućanskih poslova i brige o djeci na sebe preuzima gospođa Hrebak iako i sama gradi karijeru. No, iako nije revan u čišćenju, kuhače se, kaže Dario Hrebak, rado primi.

-Obožavam kuhati, stvarno mi to dobro ide i kuham sve što mi padne pod ruku kada sam doma, a to je rijetko, ali kuham – kroz smijeh kaže Hrebak i otkriva kako primjerice voli mijesiti tijesto, a prilično je, tvrdi, vješt i s rižotom.

Prozore ipak ne pere, osim u predizbornim spotovima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!