Nemojte dopustiti da vaši stariji u kućanstvima umiru sami!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nikada nemojte dopustiti da stariju umiru sami, rekao je Slavko Prišćan, načelnik općine Rovišće na završnoj konferenciji projekta Zaželi koji je okončan nakon 30 mjeseci više nego uspješne provedbe.

U Kulturnom centru Rovišće okupili su se korisnici, ali i 10 žena koje su prošle tečaj za gerontodomaćice, svi u nadi da će se projekt nastaviti. Europska unija do sada je uložila oko 2,5 milijuna kuna kako bi teško zapošljive osobe pomagale starijima koji na ruralnom prostoru općine žive uglavnom sami.

Usluge vrijednog programa koristilo je 57 osoba koje su u prosjeku stare 76 godina. Najveći broj ih živi sam, prema spolu, najviše je žena, a gotovo svi svoje zdravstveno stanje opisali su kao vrlo loše.

Voditeljica projekta Zaželi Tanja Ratković zahvalila je svima na pomoći. Krajnji korisnici dobili su pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, higijeni i socijalnoj integraciji. Mnogima je bilo dovoljno da im netko dođe u kuću i da imaju s kim razgovarati, da ih prate do trgovine ili liječnika. 

Partneri u projektu općine Rovišće bili su Centar za socijalnu skrb Bjelovar, koji je izabrao korisnike te Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Bjelovar, koji je pomogao u odabiru osobe koje su prošle edukaciju i radile na terenu.

Na zajedničkom ručku svi su imali samo jednu želju, da se projekt Zaželi nastavi, da gerontodomaćice imaju posao, a krajnji korisnici neophodnu pomoć.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!