Županija subvencionira željeznički prijevoz za studente i umirovljenike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija je osigurala 200 tisuća kuna za sufinanciranje željezničkog prijevoza. Zahvaljujući tome će se studenti, umirovljenici i stariji od 60 godina i ove godine moći besplatno voziti vlakom na relaciji Daruvar-Banova Jaruga-Virovitica. Riječ je o dionici koja nije prometna, ali prosječan mjesečni broj putnika opravdava županijsku subvenciju.

-Tom dionicom je prošle godine mjesečno u prosjeku putovalo 180 studenata i 120 umirovljenika i osoba starijih od 60 godina tako da mi je iznimno drago što nastavljamo suradnju – rekao je na potpisivanju ugovora s HŽ-om župan Marko Marušić.

Veseli ta suradnja i direktora HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića jer je i to, kaže, način da se putnike privuče na vožnju vlakom. Vozilo bi ih se i više kada bi i vlakova bilo više. Studenti sada kada od Daruvara preko Banove Jaruge dođu do Virovitice mogu samo stajati na peronu jer vlakova za Osijek više nema. Na pruzi od Daruvara do Virovitice vozi samo jedan vlak s jednom posadom, a prosječna brzina je skromnih trideset kilometara na sat, pravda se Ukić.

-Kada bi bile veće brzine sigurno bi s jednom posadom i jednim vlakom mogli napraviti puno više relacija. Studenti mogu putovati do Banove Jaruge i obilaznim putem prema Vinkovcima ili Slavonskom Brodu i presjedati. U ovom trenutku jednostavno nismo u mogućnosti povećati broj linija od Daruvara do Virovitice – kaže direktor HŽ Putničkog prijevoza.

Molba studenata za više vlakova za što su potpisivali i peticiju će stoga ostati neuslišana. Možda se nešto poboljša kada radovi na dionici Daruvar-Banova Jaruga završe, a župan najavljuje da će pokušati pronaći rješenje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!