Hoćemo li zbog zabrane manje ići u trgovine i na tržnice?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S prvim danom ove godine rekli smo zbogom plastičnim vrećicama, barem dijelu njih. Zabranjene su plastične vrećice srednje čvrstoće od 15 do 50 mikrometara kakve smo do sada i najviše koristili. Ostaju nam one tanje za voće i povrće i deblje koje se mogu koristiti više puta. Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da time štite okoliš, proizvođači vrećica, a takvih je tridesetak, upozoravaju da će morati otpuštati radnike. Garešnički proizvođač Ljubomir Janeš nam nije želio otkriti kako će ta zabrana utjecati na njegovo poslovanje i je li se i kako prilagodio jer konkurencija je, kaže, oštra zbog čega je to poslovna tajna. Prilagoditi svoje šoping navike moraju i građani koji zabranu vrećica ipak pozdravljaju.

-Slažem se s tim u potpunosti. Te vrećice su opasnost za okoliš, teško se razgrađuju i zato ih treba maknuti što prije – smatra Branko.

Gospodin Branko je plastične vrećice i prije zabrane, kaže, uspješno izbjegavao.

-Idem s platnenom torbom ili vučem kolica. Izbjegavam maksimalno, čak i na tržnici

izbjegavam vrećice – priča nam Bjelovarčanin.

Nikuda bez torbe za kupovinu ne ide ni gospođa Vlasta koja ipak drži da će zabrana nekima stvoriti probleme.

-Na placu je nezgodno malo bez tih vrećica jer nam u njih stavljaju voće i povrće, njima će to biti problem – smatra Vlasta.

Problema ipak nema jer su vrlo lagane plastične vrećice i dalje dozvoljene na tržnicama, ribarnicama, mesnicama. Nisu dozvoljene jedino ondje gdje se ne prodaje hrana. No, u budućnosti će se ići na zabranu svih oblika plastičnih vrećica. Ivana Bobinca, uzgajivača povrća koji svoje proizvode prodaje na bjelovarskoj tržnici to ne brine. Ne vjeruje da će zbog toga imati manje kupaca.

-Ljudi će onda valjda nositi sa sobom platnene ili papirnate vrećice. Tko će htjeti kupiti taj će i ponijeti vrećicu kao što i u nekim centrima već nose za ostalo – kaže mladi bjelovarski poljoprivrednik.

S tim se slaže i Renata. U trgovinu već ide s višekratnom čvrstom torbom, a ako će trebati i za voće i povrće će koristiti nešto drugo, a ne plastičnu vrećicu.

-Naučit ćemo nositi one mrežaste vrećice za povrće. Nije problem – kaže gospođa Renata.

To još nije potrebno, ali nam platnena torba, košara ili ceker ipak moraju postati neizostavni dio priprema za šoping.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!