Jedva našli potreban kadar, no uspjeli uvesti poslijepodnevnu smjenu u dječji vrtić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Danas s radom kreće druga smjena u Dječjem vrtiću „Vladimir Nazor“ Daruvar. Iako se posljednjih nekoliko godina ova tema otvarala na različitim nivoima, od roditelja do gradonačelnika, provodile ankete, pisalo po lokalnim medijima, problem se  nikada nije riješio.  Razlog su bile financije.

Međutim, napokon se iznašlo i više nego kvalitetno rješenje ovoga problema, i to kroz projekt naziva „Vrtić koji gradi budućnost djece“.  Na ovaj projekt aplicirali su Grad Daruvar kao osnivač i vrtić kao partner po projektu .

Kako će to izgledati u praksi, pojašnjava zamjenica direktorice Brana Šeba.

-Nakon redovnog desetosatnog radnog vremena od 5,30 do 16 sati, od danas kreće smjena od 16 do 20 sati u kojoj su organizirane zapravo dvije dodatne skupine. Jedna skupina za djecu jasličke dobi, od jedne do treće godine života, njih desetero. U drugoj skupini bit će 15 djece vrtićke dobi, od treće do sedme godine života – kaže Šeba.

Voditelj projekta je Razvojna agencija Daruvar. Osim kvalitetnog zbrinjavanja djece u poslijepodnevnim satima, ovaj projekt predvidio je i zapošljavanja  novog tima ljudi, pojasnila je ravnateljica Nicol Polenus.

-Zaposlen je novi tim ljudi, dvoje odgojitelja, pedagog, zdravstveni djelatnik, kuharica i dvije spremačice – kaže Polenus.

No, upravo ovo zapošljavanje nije išlo lako.

-Najviše je bilo problema kod zapošljavanja stručnog kadra i jedva smo se uspjeli pokriti. Pedagoginja nam, primjerice, dolazi iz Rovišća – kaže ravnateljica Šeba.

Osim produženog boravka, vrtićanci dobivaju kvalitetniju uslugu. Djeci će biti na raspolaganju mogućnost učenja engleskog jezika, program kinezioloških aktivnosti kao i radionice robotike.

-Neke radionice će provoditi odgojitelji iz vrtića koji su za to educirani, primjerice za engleski jezik i radionice kinezioloških aktivnosti, dok će radionice robotike provoditi vanjski suradnici odgojitelji iz Zagreba – kaže Brana Šeba.

Nešto više od milijun i pol kuna bespovratnih sredstava pokriva troškove svih potreba koje će se odvijati kroz slijedećih 20 mjeseci. Govoreći o mogućnosti produženja ovoga projekta, ravnateljica Razvojne agencije Polenus je optimistična

-U dogovoru s gradonačelnikom Daruvara Damirom Lneničekom, koji je i inzistirao na ovom projektu, sasvim sam sigurna da ćemo poduzeti sve da se ova pozitivna priča nastavi i dalje, poput i nekih drugih projekata – kaže naša sugovornica.

Nevezano za ovaj projekt produženog boravka, u vrtiću je s početkom ove godine organizirana dodatna vrtićka grupa te je redovni program organiziran u 12 skupna, sedam vrtićkih i pet jasličkih. U potpuno novoj zgradi Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ trenutačno je svoje mjesto našlo 245 djece. (vb)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!