Uz partnere u četiri strane države, i u BBŽ ostvarili sjajne rezultate u društvenom poduzetništvu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana završna konferencija EU COSME projekta “Moving ForWarD to support the social economy through inter-regional COOPeration and developing education and training for younger persons – COOP FWD”, skraćeno COOP FWD. Njime se želio potaknuti poduzetnički duh kod mladih ljudi, odnosno promovirati društveno poduzetništvo u ciljanim regijama. Budžet za projekt iznosio je 109.787,00 eura, a s 99.934,00 eura financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije putem COSME programa kroz natječaj “Social Economy Missions”. Koordinator projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri su talijanska Općina Cavriago, Općina Prag 9 u Češkoj, Grad Sremska Mitrovica u Srbiji te Općina Balaton u Mađarskoj. Projekt se krenuo provoditi od 1. veljače 2021., a završava 31. siječnja 2022.

U sklopu projekta održano je nekoliko online radionica, a voditeljica projekta Daliborka Vrankić na završnoj je konferenciji istaknula kako bi sve bilo lakše da se on nije održavao tijekom pandemije. Glavni cilj projekta bio je potaknuti poduzetničko razmišljanje kod mladih. Ujedno je ostvaren i cilj veće suradnje s drugim dionicima projekta. Navela je Vrankić kako je naša Komercijalna i trgovačka škola u Bjelovaru  u svom kurikulumu uvrstila u predmetu Poduzetništva i društveno poduzetništvo,  te izrazila nadu da će se mladi uključiti u slične inicijative.

Primjere dobre prakse u županiji predstavila je Monika Gregorić. Prvi takav primjer ima Komercijalna i trgovačka škola s projektom “Social entrepreneurship – new commercial competencies” čiji je cilj bio modernizirati postojeći komercijalni kurikulum s naglaskom na društveno poduzetništvo te predstaviti inovativne i moderne procese, sadržaje, metode i aktivnosti kako bi se povećala zapošljivost učenika. Osim drugih škola, partneri u projektu bile su i društvene zadruge, Poduzetnički inkubator, BBŽ, HGK Bjelovar te HZZ Bjelovar. Projekt je postigao željeni učinak te su usvojene promjene kurikuluma u koji su uvrštene teme o društvenom poduzetništvu, zaključeno je na završnoj konferenciji.

Drugi primjer dobre prakse na području BBŽ dolazi iz društvenog poduzeća, udruge Ždralice Daruvar čije članice izrađuju predmete od tekstila. Oni su željeli potaknuti žene da izađu te prenesu svoja iskustva i znanja drugima. Ždralice su provele akcije “Tekstil nije smeće” i “Od krpica do lutkica”, pokrenule su festival kreativnosti DA kreativa, a kroz kampanje “Ždralice žele letjeti” i “Znamo kako” uredile su svoj prostor. Upravo su one kroz ovaj projekt prenijele svoja iskustva i znanja drugima.

Svoje primjere dobrih praksi pokazali su i partneri u projektu. U Sremskoj Mitrovici ranjive skupine ljudi mogu sudjelovati u proizvodnji hrane ili u recikliranju tekstila. U Pragu je napravljen zajednički vrt Paletka s ciljem integracije najranjivijih skupina ljudi, ali i projekt “Homeless Blues” koji ima jedinstven pristup problemu beskućništva. Njime je otpad ispod mostova i na rubnim dijelovima grada uklonjen, a izgrađeno je 26 mobilnih skloništa za beskućnike. U Balatonu je otvoren centar za socijalno zapošljavanje i pokrenut restoran koji vode osobe s invaliditetom i drugim zdravstvenim teškoćama. U Italiji je oformljena zadruga koja proizvodi svijeće i ljekovito bilje, a kroz projekt “Circolo Kessel” mladi nastoje udahnuti novi život gradu.

Na kraju sastanka Daliborka Vrankić zaključila je kako se društveno poduzetništvo mora nastaviti razvijati te pozvala sve dionike projekta da nastave u tom smjeru. Očekuje se da će svi čelnici ciljanih regija potpisati Sporazum o budućoj suradnji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!