Upisi u prve razrede osnovnih škola ove će se godine provoditi po novim pravilima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vrtići i škole ovih su dana roditelje budućih prvašića izvijestili kako će se upisi ove godine odvijati na malo drugačiji način. Roditelji neće, kao ranijih godina, dobiti obavijesti za preglede i testiranje na kućne adrese, već moraju pratiti stranice škola koje bi njihovo dijete trebalo pohađati prema mjestu boravišta odnosno prebivališta, a kasnije i županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U dopisu koji je županijski Upravni odjel za poslove državne uprave poslao školama i vrtićima stoji kako će od 1. veljače na stranicama osnovnih škola, u kojima se obavlja prva procjena djetetove sposobnosti za upis, biti objavljeni popisi i termini. Kako doznajemo, zbog GDPR-a, neće biti objavljena puno imena i prezimena djece, već samo nekoliko prvih slova prezimena. Neke škole, poput II. i IV. OŠ Bjelovar, već su objavile te popise, kao i popis ulica iz kojih djece idu u tu školu, za one roditelje koji nisu sigurni kojoj školi ‘pripadaju’.

Drugi dio postupka utvrđivanja psihofizičke spremnosti djeteta za upis u prvi razred obavlja se u Školskoj medicini. Sve informacije vezane uz to, kao i termin za pregled roditelji će moći dobiti na web stranici Zavoda za javno zdravstvo BBŽ od 1. ožujka.

Iz Upravnog odjela za poslove državne uprave podsjećaju kako su ovogodišnji školski obveznici djeca rođena od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2016. godine te djeca kojima je za školsku godinu 2021./2022. rješenjem odgođen upis u prvi razred osnovne škole.

Roditelji imaju i mogućnost prijevremenog upisa djeteta, privremenog oslobađanja ili odgode upisa te mogućnost podnošenja zahtjeva za prelazak u drugu školu.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!