U Zavodu za statistiku stotine poziva nepopisanih, a iz BBŽ ni jedan?!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon posljednjeg popisa stanovništva 2021., Državni zavod za statistiku izvijestio je da Hrvatska ima 3,88 milijuna stanovnika. Ipak, ubrzo se ispostavilo da se radi o netočnom podatku i da, barem malo, ima nade. Ta nada da nas ipak ima malo više nego što je zabilježeno, pojavila se nakon što su se pojedine osobe „pobunile“ da nisu popisane. Iako zbog najavljivanih kažnjavanja nitko nije htio sam istupiti u medije i reći „ja nisam popisan/na“,  malo po malo pojedinci su shvatili da nisu oni krivi ako im nitko u zadanom roku nije pokucao na vrata.

Primjerice, u razgovoru za Jutarnji, porečki gradonačelnik Loris Peršurić i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac jedni su od onih koji su ukazali na problem popisa stanovništva s obzirom na to da su u svojoj Gradskoj upravi dobili pozive nepopisanih građana.

Kako to inače biva, važno je da netko istupi prvi pa se ubrzo u medijima počelo pojavljivati sve više zaboravljenih građana. Nakon medijskog „booma“ DZS pozvao je sve nepopisane osobe da im se jave kako bi se mogli pribrojiti već objavljenoj brojci stanovnika u Hrvatskoj.

Provjerili smo je li DZS zaprimio prijave eventualnih nepopisanih građana s Bjelovarsko-bilogorske županije, oni kažu – nije.

– Državni zavod za statistiku nije zaprimio prijave građana s područja Bjelovarsko-bilogorske županije o tome da nisu popisani tijekom provedbe Popisa 2021. Završetkom provedbe Popisa 2021. sve adrese u aplikaciji bile su razdužene, odnosno sve zgrade sadržavale su stanove s oznakama da su se građani sami popisali ili da je kućanstvo popisao popisivač putem osobnog intervjua. Naravno da u pojedinim zgradama postoje i prazni stanovi u kojima popisivač nije zatekao nikoga od građana i nitko mu se naknadno nije javio unatoč ostavljenoj obavijesti o dolasku. Naglašavamo da je prisutnost takvih slučajeva u okviru statističke pogreške te da neće imati utjecaja na vjerodostojnost prikupljenih podataka i rezultate Popisa 2021. – kažu iz DZS-a.

Isto tako ističu da u nadolazećem razdoblju slijedi detaljnija obrada popisnih podataka tijekom koje će se koristiti raspoloživi administrativni izvori kako bi se dodatno unaprjedila kvaliteta i obuhvat popisnih podataka.

Čini se da nitko popisivačima nije promaknuo u BBŽ, a hoće li taj pozitivan podatak ostati takav, možda ćemo saznati nakon objave teksta kada nam se bude ili ne bude javio nepopisani ili nepopisana.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!